Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Geen overvallen meer op maaltijdbezorgers tijdens proef met bodycams

De proef waarbij maaltijdbezorgers van pizzaketen Domino’s in Utrecht op pad gingen met een bodycam, was een succes. Colin Voetee, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CVV): “Sinds de start van de pilot is geen enkele bezorger van de pizzaketen in Utrecht overvallen.”

Het experiment met de bodycams werd in november vorig jaar opgestart nadat meerdere pizzabezorgers in en rond Utrecht waren overvallen. De gemeente Utrecht, het CVV en Domino's wilden aandacht voor het probleem, met name omdat berovingen heel veel impact hebben op de vaak jonge slachtoffers. Uit eerdere pilots in onder meer Rotterdam en Nijmegen bleek het een goed middel om overvallen te voorkomen. Ook voelen maaltijdbezorgers zich veiliger door de camera's.

Alarmknop

Voor de proef in Utrecht werd gekozen voor de wintermaanden, omdat dit het jaargetijde is waarin relatief veel overvallen op maaltijdbezorgers plaatsvinden. De deelnemers konden de camera aanzetten wanneer zij te maken kregen met een onveilige situatie. Uit de evaluatie blijkt nu dat de maaltijdbezorgers de alarmknop op de bodycam geen enkele keer hebben hoeven te gebruiken.

"Dit is natuurlijk een prachtige uitkomst."

CCV-adviseur Colin Voetee

"We wisten van eerdere proeven met de bodycam dat maaltijdbezorgers zich veiliger voelen en dit is natuurlijk een prachtige uitkomst", vertelt Voetee. Hij doelt op eerdere proeven. "De gemeente Utrecht laat met deze pilot zien dat zij het probleem graag willen aanpakken en dat Domino's het ook serieus neemt. Zij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Maar het is ook heel fijn dat we met de bodycams een veiliger gevoel creëren."

Criminelen

De Utrechtse proef is inmiddels beëindigd. Of Domino's zijn personeel structureel gaat uitrusten met bodycams is niet duidelijk. Volgens Voetee is het voor criminelen überhaupt niet meer zo interessant om pizzabezorgers te overvallen. “De meesten gaan namelijk niet meer met cash op pad.”

Ook een proef in jouw gemeente starten? Lees er meer over in het dossier Overvallen van het CCV.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid