Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Geen excessen in eerste weekend uitgaansleven na lockdown

Rijen voor horecagelegenheden en drukte ’s avonds op straat. Het leek zaterdagavond op sommige plekken in het land wel of er oud en nieuw werd gevierd. “Het was vooral druk, maar er waren weinig excessen”, aldus diverse politie-eenheden in het land.

Een dj in een ruimte vol dansende mensen

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen die afgelopen zaterdag ingingen, was het vrijdagnacht en zaterdagavond weer mogelijk te dansen en te feesten, zonder de verplichte anderhalve meter afstand te houden. Mensen konden bij kroegen en clubs naar binnen met een negatieve coronatestuitslag. Dit leverde vaak flinke rijen voor de ingang op.

Verdrukking dreigde bij rij voor café

Bij een café in Tilburg was het zelfs zo druk dat de politie moest ingrijpen, omdat mensen in de verdrukking dreigden te komen. “Op verzoek van de portiers en de eigenaar hebben wij maatregelen genomen”, laat een woordvoerster van de politie weten. Uiteindelijk sloot het café de deuren.

Volgens de politiewoordvoerster verliep de eerste stapavond goed. Het viel haar op dat er relatief veel jonge stappers waren. "Men was al vroeg dronken. Er zijn ook wat bekeuringen uitgedeeld voor gebruikelijke zaken als wildplassen, maar niet in verband met corona.” Zo werd in Utrecht zaterdag rond middernacht veel beschonken uitgaanspubliek aangetroffen.

Dansvloeren stampvol

In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam was het erg druk. De dansvloeren aan het Plein in Den Haag stonden dit weekend weer vol. Stampvol. Zaterdagavond was het beeld even na middernacht in hartje Rotterdam ‘onwerkelijk’. Lange rijen stonden er bij verschillende horecagelegenheden.

Ook in in Amsterdam was het zeer druk, maar excessen bleven ook in de hoofdstad uit. Er werden zaterdagavond 6 mensen aangehouden, maar al deze aanhoudingen waren voetbalgerelateerd en hadden niets te maken met uitgaanspubliek.

Langzamerhand maken we ons op voor de volledige heropening van de horeca en het nachtleven. Daarin werd zaterdag een grote stap gezet. Hieraan kleven risico’s. Dan gaat het niet alleen om mogelijke coronabesmettingen, maar ook om sociale veiligheid: geweld, overlast, seksuele intimidatie, enzovoort. Lees er meer over in het dossier Corona en Handhaving en zie de tips van CCV-adviseur Marjolijn van Hest in haar zomerserie over dit onderwerp.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid