Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Geef je nu op: Lunchwebinar over Trade Based Money Laundering

Het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseren op maandag 17 januari van 12.30 tot 13.30 uur een lunchwebinar over de aanpak van Trade Based Money Laundering in de automotive sector.

Direct aanmelden

Key,And,Red,Toy,Car,On,Pile,Of,Euro,Bills,

Wat is Trade Based Money Laundering?

Trade Based Money Laundering (TBML) is het witwassen van crimineel vermogen door hierbij internationale goederenstromen te gebruiken. Crimineel vermogen wordt gebruikt om goederen aan te schaffen en te verhandelen. Door het handelen in de goederen wordt geschoven met waarde. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende methoden, zoals over- en onderfacturering, onder- en oververschepen en phantom shipments. Zo kan een ogenschijnlijk normale handelstransactie feitelijk een betaling voor een partij drugs zijn.

TBML in de automotive branche

In 2018 en 2019 werd een nieuwe vorm van TBML waargenomen. Het eenvoudig omzetten van enorme sommen criminele cash in auto’s. Het beeld bestond dat cash betalingen in de automotive sector gebruikelijk zouden zijn. Het Anti Money Laudering Centre (AMLC) betwijfelde dit. Daarom startte het AMLC in maart 2020 met een publiek-private samenwerking om hier verder in te duiken.

Tijdens het lunchwebinar vertelt projectleider en TBML-expert Tamara Pollard-Maijer er meer over. Zo hoor je of cash betalingen wel echt zo gebruikelijk zijn in automotive sector, hoe belangrijk sectorkennis is, welke inzichten er zijn opgedaan en hoe publiek-private samenwerking bijdraagt aan de aanpak van TBML in de automotive sector.

Introductie barrièremodel

CCV-adviseur Lienke Hutten neemt je vervolgens mee in het barrièremodel dat het CCV samen met de publieke en private partijen ontwikkeld heeft. Aan de hand van het model kunnen de publieke en private partijen samen barrières tegen Trade Based Money Laundering opwerpen om dit fenomeen effectief tegen te gaan.

Programma

12.30-12.35

Welkom door het CCV en het LIEC

12.35-13.10

Presentatie over het fenomeen, de inzichten, de publiek-private samenwerking en de vervolgstappen door projectleider Tamara Pollard-Maijer (AMLC)

13.10-13.25 Introductie van het barrièremodel door Lienke Hutten (het CCV)
13.25-13.30 Afsluiting

Aanmelden

Dit lunchwebinar is bedoeld voor professionals die zich bezighouden met de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Heb je interesse om dit lunchwebinar bij te wonen? Meld je dan vóór 13 januari 2022 aan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid