Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Forse groei dumpingen drugsafval

Het aantal dumpingen van drugsafval is de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 64% toegenomen. Ook ten opzichte van 2019 is sprake van een stijging. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van het European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites (ERISSP).

De stijging is het grootst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg. Er is geen eenduidige reden voor de stijging. "Een mogelijke oorzaak is de toenemende opsplitsing van productielabs in meerdere kleinere labs. Dat leidt tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee", zegt Max Daniel portefeuillehouder drugs bij de politie.

Productielocaties drugs

In de eerste helft van dit jaar werden 49 productielocaties van synthetische drugs ontdekt. Dat zijn er minder dan in de eerste helft van vorig jaar maar het aantal ligt wel hoger dan in het eerste half jaar van zowel 2018 als 2019.

"Vorig jaar zagen we een hele sterke toename van het aantal ontdekte labs door onderzoeken naar cryptocommunicatiediensten zoals Encrochat. Berichten die tijdens deze onderzoeken werden onderschept, leidden ons in korte tijd naar een groot aantal labs", aldus Max Daniel.

European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites

ERISSP is een internationaal meldprogramma voor productielocaties, opslaglocaties en dumplocaties van synthetische drugs, precursoren en nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dit programma is enkele jaren geleden ontwikkeld door Europol en het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) in samenwerking met de aangesloten landen. Data uit dit programma worden onder andere gebruikt bij het opstellen van het EU Drug Markets Report.

Bron: politie.nl

Het webdossier Drugscriminaliteit helpt gemeenten de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit vorm te geven.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid