Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Eerst reviews checken, dan bestellen

De campagne met als boodschap: Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen, is van start gegaan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie roepen samen op tot het vooraf checken van onbekende webshops.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat 50% van de consumenten afgelopen jaar een probleem had met een online aankoop. De aankoop werd bijvoorbeeld later dan beloofd geleverd, er was iets mis met de producten, ze ontvingen iets anders dan ze bestelden of helemaal niets.

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM: “Problemen met online aankopen staan bij al deze organisaties in de top 3 van meldingen of aangiftes. Veel problemen die we zien, zijn te voorkomen als consumenten vóóraf de webshop checken. Daarom slaan we nu de handen ineen om consumenten erop te wijzen dat ze, zeker bij onbekende webshops, reviews moeten checken voordat ze bestellen. Dat kan achteraf veel gedoe schelen.”

Wat kun je zelf doen?

Het belangrijkste en makkelijkste om vooraf te checken zijn reviews. Googel het woord ‘reviews’ en de URL van de webshop en bekijk de ervaringen van anderen op meerdere reviewsites. Of check meldingen en aangiftes op de website van de politie. Met zo’n snelle check filter je de oplichters of webshops die hun zaken niet op orde hebben er bijna altijd uit.

Campagnematerialen

De betrokken organisaties hebben verschillende taken en belichten de boodschap van de campagne ieder vanuit hun eigen invalshoek. Waar je de campagnematerialen kunt vinden, lees je op: acm.nl.

Bron: acm.nl

Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en Scholieren.com heeft het CCV een stappenplan gemaakt om jongeren te helpen beter om te gaan met hun wachtwoorden. Maar ook wat ze moeten doen als het toch misgaat. Het stappenplan is onderdeel van een samenwerking om jongeren weerbaar te maken tegen online oplichting. Jongeren worden ook gewaarschuwd voor de risico’s van het tijdelijk beschikbaar stellen van hun bankrekening (geldezels) of het klikken op verdachte linkjes. Naast blogs zijn er ook filmpjes gemaakt. Je kunt ze hier en hier bekijken op TikTok.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid