Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Een op de drie al eens slachtoffer van uitgaansgeweld

Ruim een derde van de stappers is de afgelopen 5 jaar weleens slachtoffer geworden van uitgaansgeweld. Dit blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag onder ruim 6.000 mensen die wel eens uitgaan naar bijvoorbeeld kroegen, clubs of festivals.

Draaipaneel dj en uitgaanspubliek

Van hen heeft 37% het gevoel dat de agressie in het uitgaansleven de afgelopen 5 jaar is toegenomen, 50% zegt dat ze dat gevoel niet hebben. "Nadat de coronamaatregelen werden opgeheven zag je heel duidelijk dat de lontjes korter waren, maar dat is volgens mij inmiddels wel weer wat minder geworden", zegt iemand.

Verbaal geweld

Bij ruim 70% van de stappers die slachtoffer werden van uitgaansgeweld ging het om verbaal geweld. Zij werden bijvoorbeeld uitgescholden of geïntimideerd. Ruim de helft kreeg te maken met bedreiging. "In een steegje in Utrecht nam ik 's nachts op, eh, romantische wijze afscheid van een jongen", vertelt een deelnemer. "Iemand vond dat blijkbaar vies en bedreigde ons met een mes." Bij ruim 40% ging het om fysiek geweld. Er werd geduwd of er vielen klappen. Sommigen werden zelfs aangevallen met een vuurwapen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpt alle betrokken partijen, zoals horecaondernemers, gemeente en politie, in een horecagebied om samen uitgaansgeweld te voorkomen. In het dossier Veilig uitgaansgebied vind je een overzicht van verschillende producten en diensten die het CCV hiervoor aanbiedt.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid