Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

E-bikes toenemende prooi voor fietsendieven

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is opnieuw fors gestegen. In 2021 werd een toename van 25% genoteerd ten opzicht van 2020. Dat meldt de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) op basis van een analyse van de aangiftecijfers van de Nationale Politie. De afgelopen 2 jaar is de diefstal van e-bikes zelfs met 74% gestegen. In absolute cijfers zijn dat 22.593 aangiften per jaar.

Woningen, garages, kantoren

Uit de aangiftecijfers blijkt dat veruit de meeste aangiften betrekking hebben op de ‘eenvoudige’ diefstal van e-bikes op straat. Er werd echter ook 1.908 keer aangifte gedaan van geclassificeerde diefstal. Denk hierbij aan diefstal uit woningen, (garage-)boxen, schuren, kantoorpanden en andere gebouwen, al dan niet door middel van braak en/of geweld. Dit maakt duidelijk dat criminelen actief observeren waar dit soort fietsen wordt gestald. Het is daarom belangrijk om de e-bike ook op deze plekken met 2 sloten te beveiligen en vast te maken aan grond of muur.

‘Gewone’ fietsdiefstal

Het aantal aangiften van niet-elektrisch aangedreven fietsen is voor het zoveelste jaar op rij stevig gedaald. In 2020 meldden zich 47.944 slachtoffers bij de politie; afgelopen jaar waren dat nog maar 26.365 slachtoffers. Deze daling van 45% is helaas is geen reden tot juichen. Het lijkt aannemelijker dat steeds minder mensen aangifte van gewone fietsdiefstal doen. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt dat toen nog slechts 14% van de slachtoffers aangifte deed.

Lees het hele bericht op Centrum Fietsdiefstal

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid