Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Drugscrimineel aast op erf van boer in nood

Drugscriminelen azen op boeren in geldnood. Ze richten het vizier op boerderijen met bijvoorbeeld leegstaande en vervallen gebouwen. Nou kampte de boerderij van boer Hans met achterstallig onderhoud. In zijn schuur werd een groot drubslab gevonden. 

Foto: Politie.nl

Er is een groot probleem op het platteland, namelijk dat van noodlijdende boeren. Ze zoeken naar alternatieve inkomsten en drugscriminelen hebben er een fijne neus voor ontwikkeld. Uit recent onderzoek van bureau TwijnstraGudde blijkt dat ze websites met executieverkopen bekijken, maar ook Funda of Marktplaats of er ergens een schuur te huur is. 

Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied

Meestal is de eerste kennismaking met de criminelen heel vriendelijk, zegt veiligheidsadviseur Sanne Groothuis van TwijnstraGudde. Zij schreef mee aan het rapport 'Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied', een onderzoek onder boeren en tuinders in Zeeland, Brabant en het zuiden van Gelderland. De vraag voor het huren van een schuur komt vaak eerst van een bekende tussenpersoon, zoals een leverancier of vertegenwoordigers van bedrijven.  

Bij boer Hans ging het eerste contact niet zo gemoedelijk. Hij kreeg foto's onder zijn neus geduwd van zijn 2 dochters op de fiets naar school in Aalten. De 2 mannen die het eerste contact legden kon hij later niet beschrijven. "Ik had geen kenteken." De mannen, die in zijn schuur aten en sliepen, dag en nacht doorwerkten en de cocaïne wasten uit naar Nederland gesmokkelde goederen, wilde hij niet beschrijven. Om zijn gezin te beschermen. Boer Hans stond doodsangsten uit, zei hij. Had hij maar bij het allereerste contact de politie gebeld, besefte hij vol spijt en berouw.

Boer Hans stond doodsangsten uit.

Nederland is de laatste jaren uitgegroeid tot hét synthetische drugslab van Europa. Afgelopen jaar ontmantelde de politie liefst 108 laboratoria waar synthetische drugs werd vervaardigd. Dat zijn er 18 meer dan in 2019, een toename van 20%. Vooral de zeer schadelijke drug crystal meth, dat 10 keer zoveel oplevert als xtc, beleeft een razendsnelle opmars. 

Lees ook: CCV-adviseur praat mee in serie online talkshows KIEK UUT

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid