Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Diefstal van katalysatoren groot probleem

Het aantal katalysatordiefstallen in Nederland stijgt. Dit auto-onderdeel kan namelijk meer dan duizend euro waard zijn en is relatief eenvoudig te stelen. In 2021 werden er maar liefst 3.400 katalysatoren gestolen. 

Alexander Keijzers is directeur van Auto Keijzers in Apeldoorn. Zijn bedrijf behoort tot één van de ruim 1.400 inbouwstations in Nederland die werken met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Alexander legt aan Hart van Nederland uit: “In een katalysator zit een edelmetaal, genaamd palladium. Dit maakt het aantrekkelijk voor dieven om katalysatoren te stelen. Palladium is namelijk meer waard dan goud. Een kilo kan ongeveer 72.000 euro waard zijn, terwijl een kilo goud 57.000 oplevert.”

Bekijk de uitzending op hartvannederland.nl

Voorkom katalysator-diefstal

Bij diefstal van de katalysator wordt de auto op een krik gezet en zaagt de dief de uitlaat door. Dit is een klusje van enkele minuten. Deze vorm van diefstal kun je onder andere voorkomen door een klasse 3 alarm van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging te laten installeren. Dit alarm beschikt onder andere over een hellingshoekdetectie. Wanneer dieven de auto omhoog willen krikken om onder het voertuig te werken, gaat het alarm af. Ook adviseert het CCV je auto in het zicht te parkeren in een goed verlichte omgeving. Dat verhoogt de drempel voor dieven.

Voor een goed alarmsysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging kun je terecht bij één van de 1.400 inbouwbedrijven CCV Voertuigbeveiliging.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid