Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine-Dezelfde kant op: ’Brabantse omgevingsdiensten werken effectiever samen'

Deze week in ToeZine: het rapport van de commissie Van Aartsen en de aankomende Omgevingswet zijn voor veel omgevingsdiensten reden genoeg om de teugels strakker aan te trekken. De drie diensten in Noord-Brabant lopen hierop vooruit. Onder de noemer ‘KOMPAS’ scherpen zij hun VTH-taken aan en trekken ze samen op voor een veiligere leefomgeving. De aanpak toont hoe aparte omgevingsdiensten dankzij hun lerend vermogen uniform kunnen werken.

Vergunningverlening, toezicht en handhaving

De leefomgeving veilig houden en ons milieu beschermen. Door het hele land zijn maar liefst 29 verschillende omgevingsdiensten daar verantwoordelijk voor. In alleen al de provincie Noord-Brabant zijn het er 3: in het noorden (ODBN), het midden en westen (OMWB) en het zuidoosten van de provincie (ODZOB). Binnen het project KOMPAS van de provincie werken deze omgevingsdiensten sinds 2018 aan meer samenhang van hun VTH-taken. Voluit: vergunningverlening, toezicht en handhaving.

KOMPAS

Het is de provincie die KOMPAS in het leven heeft geroepen om hun nieuwste VTH-kader – inmiddels uit 2018 – zo goed mogelijk in de praktijk te laten brengen door de 3 diensten. Hiermee lopen ze – grotendeels – vooruit op de eisen die aan de diensten worden gesteld in de Omgevingswet, maar verbeteren ze vooral samen hun toezicht voor een uniforme, Brabantbrede werkwijze en benutten ze elkaars expertise. Tijd om de balans op te maken met strategisch adviseur Paul Meerman, die vanuit OMWB bij KOMPAS betrokken is.

Lees het hele artikel op Toezine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid