Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

'De nieuwe wet tegen misbruik van prostituees maakt sekswerk niet veiliger'

De Eerste Kamer nam onlangs het wetsvoorstel tegen gedwonen prostitutie en mensenhandel aan. Het wetsvoorstel stelt klanten van prostituees strafbaar als zij weten of redelijkerwijs moeten vermoeden dat iemand tot prostitutie gedwongen is en daarmee slachtoffer van mensenhandel is.

Marie-Louise Janssen (docent gender- en seksualiteitsstudies aan de UVA) en Silke Heumann (universitair docent ISS/EUR) menen echter dat de nieuwe wet tegen misbruik van prostituees sekswerk niet veiliger maakt, zo schrijven zij in het NRC. Volgens de docentes laten ervaringen van sekswerkers en wetenschappelijk onderzoek zien “dat elke vorm van criminalisering van klanten mensenhandel niet tegengaat, maar de kwetsbaarheid van sekswerkers voor dwang en geweld juist vergroot.”

Deze wet roept volgens Janssen en Heumann dan ook veel vragen op. Want wanneer is iemand slachtoffer? Wanneer gaat legale seks over in ‘strafbare’ seks? En waarom geldt strafbaarstelling alleen voor het aanpakken van misbruik van slachtoffers van mensenhandel in de seksindustrie, en niet voor slachtoffers in andere economische sectoren?

De nieuwe wet leidt volgens hen dan ook tot verdere stigmatisering van alle sekswerkers en hun klanten. “De eerste stap naar een veilige en gezonde seksindustrie is decriminalisering en een overheid die de verantwoordelijkheid neemt om goede condities te creëren waaronder sekswerkers en klanten elkaar kunnen ontmoeten.”

De prostitutiebranche is kwetsbaar voor criminaliteit zoals mensenhandel. Je hebt als gemeente een belangrijk instrument om zicht te krijgen op de branche en misstanden aan te pakken: het prostitutiebeleid. Wil je hier meer over weten? Kijk dan in het CCV-dossier Prostitutiebeleid

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid