Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cyberburgemeesters willen snel beleid op aanpak digitale onveiligheid

14 'cyberburgemeesters' roepen in een pamflet op tot 'vaart en duurzame borging in overheidsbeleid' op het gebied van digitale onveiligheid. Het pamflet is gericht aan de onderhandelaars bij het regeerakkoord. Er moet volgens de burgemeesters 1 bewindspersoon en 1 beleidsdepartement komen, die landelijke regie voeren op de aanpak van digitale onveiligheid. Daarnaast willen ze structurele aandacht en financiering voor de bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau.

In het pamflet zeggen de burgemeesters: "Onze omgeving digitaliseert in rap tempo. Dat brengt ons welvaart, vooruitgang en comfort. Tegelijkertijd gaat digitalisering gepaard met risico’s die steeds vaker ontwrichtend uitwerken." Hackincidenten in Lochem en Hof van Twente zitten bijvoorbeeld nog vers in het geheugen.

De burgemeesters geven dan ook aan de rappe ontwikkelingen in de digitale wereld als lokale overheden niet individueel te kunnen bijbenen. Ze hebben landelijke support en regie nodig om aan hun verantwoordelijkheden invulling te geven. "We zijn niet alleen gebaat bij de al gedane investeringen in de specialistische opsporing en vervolging (politie en OM). Om onze verantwoordelijkheid echt waar te kunnen maken, zijn randvoorwaarden nodig die dit mogelijk maken. Kortom, middelen en een duurzame aanpak."

Cybercrime is de laatste decennia een serieuze bedreiging geworden. Daarom hebben de partijen in de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime met elkaar afgesproken om burgers en bedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid