Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cyber Sessions aflevering 4 over beschermen inwoners en ondernemers tegen cybercrime nu online

Ondernemers worden gehackt, ouderen trappen in een phishing-mail en jongeren worden ingezet als online geldezels. Helaas worden steeds meer mensen slachtoffer van online criminaliteit. Gemeenten hebben een rol in het beschermen en weerbaar maken van (kwetsbare) inwoners en ondernemers tegen cybercrime. Maar wat kunnen gemeenten doen?

In aflevering 4 van de Cyber Sessions ‘The time is now’van het CCV en de VNG staat het vergroten van de cyberweerbaarheid van kwetsbare doelgroepen die vaak slachtoffer worden, centraal.

Wie zit er aan het stuur?

Bij een inbraak is het vanzelfsprekend dat de gemeente een rol heeft, maar is dat net zo duidelijk vastgelegd bij gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met Iris Meerts, burgemeester van de gemeente Wijk bij Duurstede en Leonora Buis-Meulmeester, beleidsadviseur bij VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). In dit samenwerkingsverband is cybercrime voortvarend opgepakt. Meerts geeft aan dat ze in haar gemeente zoveel als mogelijk aan cyberpreventie doen, maar dat er hiervoor nog niet genoeg ambtelijke ondersteuning en financiële middelen zijn. Ze pleit dan ook voor structurele aandacht en financiering voor gemeenten vanuit de rijksoverheid.

Wetenschap

Ook de wetenschap speelt een belangrijke rol op dit thema. Er is veel behoefte aan een cyberbeeld om goed in te spelen op de snelle ontwikkelingen in cybercriminaliteit. Wat zijn de ontwikkelingen? Welke groepen zijn extra gevoelig en worden sneller slachtoffer? Welke interventies zijn effectief? Rutger Leukfeldt en Remco Spithoven, beide lector, hebben daar goed zicht op en vertellen er over in deze vierde Cyber Session.

Welke richting moeten we nemen?

Er zijn inmiddels diverse cyberprojecten die succesvol en schaalbaar zijn gebleken. Er worden drie praktijkvoorbeelden uitgelicht die verschillende doelgroepen cyberweerbaar maken:  HackShield richt zich op jongeren, Cyberchef is een project voor ondernemers en met het project ‘Zelf in de hand’ wordt kennis in de hele gemeente op ludieke wijze verspreid. Ook de initiatieven die ontstaan vanuit de City Deal Lokale weerbaarheid cybercrime kunnen inspirerend werken voor gemeenten om aan de slag te gaan met de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. 

Wegenwacht

De Lokale Cyberwegenkaart ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ laat zien waar gemeenten hulp kunnen inroepen. Gemeenten staan er namelijk niet alleen voor. Gemeenten die hulp nodig hebben bij de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, kunnen contact opnemen met CCV-adviseur Colin Voetee: colin.voetee@hetccv.nl.

Waar navigeer jij heen?

Ook in deze vierde Cyber Session vat Elshout de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. Bekijk deze en andere Cyber Sessions op hetccv.nl/cybersessions en vng.nl/cybersessions.

Cyber Sessions 5 afleveringen

In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan. De eerste 4 afleveringen staan online op de website van het CCV en de VNG.

Goodiebag

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de laatste aflevering ook online staat, laat dan via het inschrijfformulier je gegevens achter. Als je bent ingeschreven ontvang je na de 5e sessie ook een digitale goodiebag met informatie en producten.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid