Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cyber Sessions aflevering 3: Cyberincidenten kunnen ontwrichtende gevolgen hebben voor gemeenten

Een bedrijf of instelling dat een cyberincident meemaakt, kan dit meestal zelf oplossen. Maar het kan ook zijn weerslag hebben op de lokale samenleving, waardoor de gemeente betrokken raakt. Aflevering 3 van de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat over het belang van goed voorbereide gemeenten, die weten hoe zij kunnen handelen als cyberincidenten en -crises in hun gemeente plaatsvinden.

Bij een grote brand hebben gemeenten hun scenario’s tot in de puntjes uitgewerkt. Maar zijn ze ook goed voorbereid op een cyberincident? Met name als het gaat om semipublieke voorzieningen (zoals wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen) die plat komen te liggen door een hack of ransomware aanval, zal de bevolking naar de gemeente en specifiek naar de burgemeester kijken.

Wie zit aan het stuur bij een cyberaanval?

Maar wie zitten er nou echt aan het spreekwoordelijke stuur? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze 3e aflevering in gesprek met Raymond Vlecken, burgemeester van gemeente Weert en Daan Rijnders, Kwartiermaker Digitaal Veilig Den Haag bij gemeente Den Haag.

In deze Cyber Session vertelt Catherina Donkersloot, adviseur crisis- en incidentbeheersing bij gemeente Amsterdam, over het belang van korte lijnen tussen de crisisexpert en de CISO van de eigen gemeente. Maar het is ook belangrijk andere partijen binnen de gemeentegrenzen of de regio te kennen en te kunnen vinden. Niet elke gemeente hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.

Je kunt van andere organisaties leren. Er zijn namelijk steeds meer gemeenten en veiligheidsregio’s die oefenen bij cyberdreigingen en- crises. Zo ook veiligheidsregio Kennemerland. Casper de Boer, medewerker crisisbeheersing bij deze veiligheidsregio onderstreept daarbij het belang van samenwerking. Diemer Kransen, directeur van de veiligheidsregio Noord-Oost Veluwe, benadrukt vooral de onvoorziene én langdurige impact van een cyberincident. Als ervaringsdeskundige geeft hij diverse tips.

Wegenwacht

De Lokale Cyberwegenkaart ‘Cyberincidenten en -crisis’ laat zien waar gemeenten hulp kunnen inroepen. Gemeenten staan er namelijk niet alleen voor als er een cyberincident plaatsvindt. De VNG en specifiek de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) bieden handvatten om gemeenten te helpen in het geval van een cybercrisis.

Waar bekijk je de Cyber Sessions?

Ook in deze derde Cyber Session vat Elshout de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. Bekijk deze en andere Cyber Sessions op www.hetccv.nl/cybersessions en www.vng.nl/cybersessions.

Cyber Sessions 5 afleveringen
In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan. De eerste drie afleveringen staan online op de website van het CCV en de VNG.

Inschrijven

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende afleveringen online staan, laat dan via het inschrijfformulier je gegevens achter. Als je bent ingeschreven ontvang je na de 5 sessies ook een digitale ‘goody bag’ met informatie en producten.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid