Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cumela gaat strijd aan met criminelen in buitengebied

Vrijdag 5 februari start de campagne Stop Diefstal! Een campagne die ondernemers oproept om kostbare hightech apparatuur voor landbouw en grondverzet te registeren én te markeren.

Infographic van de campagne Stop Diefstal van Cumela.

Een groot probleem bij het opsporen van gestolen apparatuur is het ontbreken van de juiste gegevens. Om opsporing te vereenvoudigen is het nodig om te beschikken over het serienummer en een correcte omschrijving van de gestolen apparatuur. Door gebruik te maken van de bestaande app ‘Stop Heling’ kunnen ondernemers eenvoudig én veilig registratielijsten met foto’s opstellen.

Markeren

Registreren is de eerste stap, het permanent markeren van de kostbare apparatuur is stap 2. Markeren met een niet te verwijderen label met postcode en telefoonnummer van de eindgebruiker werkt preventief. Politie en verzekeraars geven aan dat het registreren en duidelijk permanent markeren van apparatuur 2 eenvoudige stappen zijn die een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van diefstallen en bemoeilijken van heling.

#stopdiefstal

Om cumelaondernemers te stimuleren mee te doen aan de Stop Diefstal campagne worden via dochteronderneming Cumela verzekeringen 300 sets met permanente labels en waarschuwingsstickers beschikbaar gesteld voor leden van Cumela en klanten van Cumela Verzekeringen. Ook niet-leden kunnen een markeerset aanvragen tegen een actietarief van € 35, exclusief btw. Een set bestaat uit 20 permanente labels en 10 waarschuwingsstickers. Ondernemers kunnen een set opvragen via www.cumela.nl/stopdiefstal.

Officiële openingshandeling

Tweede Kamerlid Joba van den Berg van het CDA ondersteunt deze campagne van harte en verricht morgen bij Cumela-lid Loonbedrijf Breure v.o.f. om 13.00 uur de officiële opening. Zij gaat bij deze ondernemer de eerste machine registreren en markeren. Van den Berg heeft al in 2019 Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus over de golf aan gps-diefstallen in het buitengebied. Om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor de rondtrekkende bendes slaat Cumela voor deze actie de handen ineen met LTO, Fedecom, LLTB en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.

Impact

Afgelopen anderhalf jaar zijn honderden boeren, grond- en loonbedrijven de dupe geworden van rondtrekkende bendes die het gemunt hebben op de kostbare hightech apparatuur voor landbouw en grondverzet in tractoren en andere landbouwvoertuigen. Vanaf april 2019 is er voor ruim € 7 miljoen aan apparatuur verdwenen. De impact op de ondernemer is groot en de schade kan oplopen in de tienduizenden euro’s. Met de campagne wil Cumela de ondernemers bewust maken dat er een snelle en makkelijke manier is om met elkaar Nederland een stuk veiliger te maken en willen ze laten  zien dat ze de aanpak van diefstal serieus nemen.

(Video: Omroep Gelderland)

Meer informatie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid