Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Criminelen ronselen katvangers, jongeren betalen de prijs

Katvangers veroorzaken een zorgelijk probleem, stelt de politie. Katvangers zijn mensen die hun rekening of pinpas ter beschikking stellen aan criminelen. Steeds vaker gaat het om jongeren die denken op snelle wijze veel geld te verdienen. Bij een recente internationale operatie tegen katvangers werden 227 verdachten aangehouden en meer dan 4000 vermeende katvangers geïdentificeerd.

Jongeren betalen de schade

De politie laat weten dat er steeds meer jongeren zijn die als katvangers worden geronseld. “Met alle gevolgen van dien. De pakkans is groot. Niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren, die bovendien strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”, vertelt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de politie.

Jongeren kunnen bijvoorbeeld met een forse schuld en een bijbehorende afbetalingsregeling en strafblad achterblijven. Sander roept ouders dan ook op om met hun kinderen over de gevolgen deze criminaliteitsvorm te praten.

Katvangers in Extern Verwijzingsregister

Katvangers kunnen in het Extern Verwijzingsregister (EVR) worden opgenomen. Hierdoor kunnen zij maximaal 8 jaar geen gebruik maken van de financiële diensten van banken, zoals het afsluiten van leningen of hypotheken of het openen van een nieuwe rekening.

Uit eerder onderzoek van Eurojust blijkt dat ruim 90% van de transacties waarbij katvangers betrokken zijn, met cybercrime te maken heeft. Deze week starten verschillende Europese landen campagnes om mensen te waarschuwen geen katvanger te worden.

De gemeente Den Haag ontwikkelde een succesvolle methode om inschrijving door katvangers tegen te gaan en hiermee misbruik van burgerservicenummers te voorkomen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) zette de werkwijze op papier. Benieuwd welke stappen gemeente Den Haag zette om katvangers de kop in te drukken? Lees dan verder.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid