Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Criminelen mikken op kwetsbare horeca

Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk waarschuwt horeca in de regio om niet in zee te gaan met de criminaliteit. Veel horeca-ondernemers hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Hierdoor kunnen zij kwetsbaarder zijn voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. 

Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld. Dit lijkt aantrekkelijk, maar de ondernemers lopen het risico als er vervolgens illegale activiteiten bij plaatsvinden. De contante geldstromen maken het namelijk mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Op dat moment kan de ondernemer strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Ook deinzen criminelen niet terug voor bedreiging en geweld. Eenmaal in de greep van een crimineel, kom je er bijna niet van verlost.

Toename van criminaliteit

De criminaliteit in de regio Cuijk laat, geheel volgens de landelijke trend, een groei zien. Dat blijkt uit het jaarverslag van het basisteam Maas en Leijgraaf, een samenwerkingsverband van politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en acht gemeenten in de regio, waaronder de 5 gemeenten in het Land van Cuijk, Uden, Landerd en Boekel. 26 opgerolde hennepkwekerijen met totaal 5616 planten, 3 drugslabs, 4 opslagplaatsen, 13 leden van een motorbende, 8 dumpingen van drugsafval en 32 huizen die gesloten werden, zijn het resultaat van een jaar strijd tegen ondermijning in deze regio. 

In de gemeenten Uden, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert is in 2020 een pilot gestart die gericht is op kortlopende dekmantelbedrijven. Daarbij zijn ondernemers onderzocht voor wie het makkelijk is om crimineel geld wit te wassen. Er werd geen bewijs gevonden van betrokkenheid bij ondermijning, maar wel was er vaak onduidelijkheid over de financiën.

Lees ook het blog van CCV-directeur Patrick van den Brink. 'Horeca in zwaar weer - criminelen op de loer'. In het CCV-dossier Georganiseerde criminaliteit en ondermijning staan diverse instrumenten die gemeenten kunnen helpen bij de aanpak van ondermijning. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid