Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Criminaliteit binnen familienetwerken: Tilburgse aanpak lijkt te werken

De gemeente Tilburg pakt sinds een jaar criminele families aan op een andere manier. Een coach gaat nu bij 13 gezinnen op bezoek en probeert basale dingen als huisvesting, eten en inkomen op orde te maken. Zodra dat is gelukt, begeleidt hij hen bij een leven in de bovenwereld. De eerste resultaten zijn positief. De gedachte achter deze methode is dat criminaliteit vaak niet op zichzelf staat: er zitten allerlei problemen achter. Soms speelt het al generaties lang in dezelfde families. Door intensieve begeleiding wil de gemeente het tij keren, zodat de kinderen van deze gezinnen uit de criminaliteit blijven.

Een criminoloog van de gemeente Tilburg die deskundig is op het gebied van crimineel gedrag, begeleidt het project. Hij is blij met de eerste resultaten, maar ook voorzichtig, zo vertelt hij tegenover Omroep Brabant: "In deze gezinnen was opa vaak al crimineel. Of deze aanpak werkt, blijkt pas als de jongste generatie volwassen is. Als hun kinderen ook op het rechte pad blijven, weten we pas of we echt succesvol zijn."

Het CCV heeft een integrale werkwijze ontwikkeld om criminaliteit binnen familienetwerken aan te pakken. In 5 stappen beweeg je van het opvangen van eerste signalen naar onderzoeken en weten wat er aan de hand is, naar beleidsontwikkeling, uitvoering en voortzetten van de aanpak. Lees het CCV-dossier 'Criminaliteit binnen familienetwerken'.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid