Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Collectief winkelverbod in Wageningen werkt: "We hebben geen winkeldief meer gezien"

Het collectieve winkelverbod, dat Wageningse supermarkten onlangs voor notoire winkeldieven invoerden, heeft direct zijn vruchten afgeworpen. Volgens bedrijfsleiders van 2 supermarkten hebben ze geen winkeldief meer gezien. 

Winkeldief.

Iemand die steelt uit 1 van de 6 supermarkten in Wageningen is in geen van allen meer welkom. Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Jan Linders, Spar en Hoogvliet willen zo samen met de Hema winkeldiefstal een halt toeroepen. Dit collectieve winkelverbod vindt plaats onder begeleiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Preventieve werking collectieve winkelverbod

De preventieve werking die van het collectieve winkelverbod moet uitgaan, is gelukt. “Al na 3 dagen zagen we het nut dat het heeft’, zegt Sander Walepoel, bedrijfsleider van Jumbo, tegen Distrifood. AH-supermarktmanager Ben van Arnhem beaamt dat. “We hebben in de eerste week al geen enkele van de notoire winkeldieven meer gezien.” Dat is volgens hem ook precies de doelstelling. "Het moet afschrikken."

"We kwamen erachter dat winkeldieven met een individueel verbod vervolgens bij de ander liepen te stelen."

AH-supermarktmanager Ben van Arnhem

Als een winkeldief 2 keer wordt betrapt volgt een winkelverbod voor alle aangesloten supermarkten en de Hema. Het collectief winkelverbod was volgens Walepoel en Van Arnhem dringend nodig. “Een paar jaar geleden kwamen Ben en ik erachter dat winkeldieven met een individueel verbod vervolgens bij de ander liepen te stelen. Ik zag dat toevallig op bewakingsbeelden”, aldus Van Arnhem.

50 notoire winkeldieven

In totaal staan nu zo’n 50 notoire winkeldieven met foto’s en personalia in het door het CCV gefaciliteerde platform. “In sommige gevallen betreft het hele families die, zo lijkt het, van winkeldiefstal hun beroep hebben gemaakt. Ze stelen niet alleen, als ze worden gepakt zijn soms zelfs de bedreigingen niet van de lucht. We bellen dan direct 112”, vertelt de bedrijfsleider van Jumbo. 

Het project wordt namens het CCV begeleid door Martijn Wildeboer. De afschrikkende werking is volgens hem groot, want als een winkelverbod wordt overtreden, is dat huisvredebreuk. "Dat is een zwaar misdrijf en daar staan behoorlijk zware sancties op, tot gevangenisstraf aan toe.” De CCV-adviseur ziet dat er veel belangstelling is voor het collectieve winkelverbod vanuit andere plaatsen. De kosten voor de winkeliers vallen mee, want het CCV is een non-profit stichting. “De bouw, opzet en de aanvraag bij de Autoriteit Persoonsgegevens kost eenmalig € 950 en aangesloten ondernemers betalen € 25 per jaar.”

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid