Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime: mens is zwakste schakel

De mens is de zwakste schakel, dat blijkt uit diverse cyberprojecten. Het creëren van bewustzijn staat daarom centraal in veel van de projecten van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime, aldus de burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis. Er is volgens haar nogal wat schaamte rondom digitale incidenten. Verhalen delen is daarom belangrijk.

Geldezels

Een online campagne van Haarlem om jongeren te waarschuwen zich niet te laten gebruiken als geldezel, wordt voortgezet door 14 Noord-Hollandse gemeenten, in samenwerking met zorg- en veiligheidspartners onder de vlag van City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. De campagne wijst geldezels op de gevolgen, zoals het sluiten van een bankrekening of het moeilijker krijgen van een hypotheek.

"We focussen ons op geldezels die worden ingezet door cybercriminelen en online fraudeurs", zegt Lynn van Meijgaard van de gemeente Haarlem in Binnenlands Bestuur. De campagne richt zich op jongeren, omdat uit onderzoek blijkt dat vooral jonge mannen in de leeftijd van 15 tot 23 jaar, uit wijken met een sociaaleconomische achterstand, gevoelig zijn voor het verdienen van 'snel geld'.

Agrarische sector

Ook bij boeren is er veel schaamte als ze slachtoffer worden van cybercrime. Sytse Zijlstra, docent informatietechnologie bij ROC Friese Poort voert, samen met studenten ‘scans’ uit bij boerenbedrijven die de digitale kwetsbaarheid in beeld brengen. Hem valt op dat veel boeren hetzelfde wachtwoord gebruiken. Als onderdeel van de City Deal wil Leeuwarden de weerbaarheid in de agrarische sector vergroten. De scans zijn hier onderdeel van.

In de database lokale cyberprojecten vind je diverse interessante cyberprojecten, die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn door gemeenten en samenwerkingsverbanden. Doe er je voordeel mee om je eigen gemeente of regio cyberweerbaar te maken. Mocht je zelf nog een cyberproject hebben die in deze database opgenomen kan worden, stuur dan een mail aan axel.weggelaar@hetccv.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid