Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cijfers LIV: diefstal auto-onderdelen stijgt

Autokrakers richten zich de laatste jaren steeds meer op het stelen van specifieke auto-onderdelen. Vooral sturen, katalysatoren van uitlaten en spiegels zijn in trek. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft diverse middelen en maatregelen ontwikkeld om op lokaal niveau autodiefstal te voorkomen.

Populair

Diefstal van spiegels neemt vooral toe bij Tesla’s, zo blijkt uit de cijfers. Die spiegels zijn namelijk heel specifiek, omdat er camera’s in zitten. Daar is veel vraag naar op de zwarte markt. Je kunt daar zo € 1.300 voor krijgen. Sturen winnen aan populariteit, omdat volgens het LIV steeds meer autobezitters naar nieuwe sturen vragen. Bijvoorbeeld een sportstuur met allerlei snufjes erop. Autodieven gebruiken hiervoor speciaal gereedschap om het stuur niet te beschadigen en om voor een paar honderd euro te verkopen.

Grootste stijging gestolen uitlaten

De afgelopen jaren zit de grootste stijging in gestolen uitlaten. Katalysatoren, een onderdeel van de uitlaat, bestaan uit metalen die de laatste jaren steeds meer geld waard zijn. Dit jaar zijn volgens het LIV 3.370 katalysatoren gestolen.

NPO Radio 1-podcast heeft met het onderzoeksbureau van WNL een podcast gemaakt over het stelen van auto-onderdelen.

Beluister de podcast

Bron: nporadio1.nl

Lokale aanpak autokraak. Je kunt verschillende maatregelen nemen voor een effectieve lokale aanpak van autokraak. Het CCV heeft de diverse mogelijkheden overzichtelijk onder elkaar gezet in het webdossier. Van campagnematerialen tot het vergroten van de bewustwording en van samenwerkingsmogelijkheden tot de mogelijkheden van toezicht en handhaving. Bij de keuze voor een specifieke maatregel moet je ervan uitgaan dat een mix van maatregelen, oftewel een integrale aanpak, het meest effectief is. Advies nodig? Stuur dan een mailtje naar marike.vandeventer@hetccv.nl, dan helpt zij je graag verder.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid