Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Certificaat Veilig Buitengebied voor gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen

Op 24 maart 2022 ontvingen de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen en 15 betrokken partijen het certificaat Veilig Buitengebied. De afgelopen periode hebben zij intensief samengewerkt om tot een plan van aanpak Veilig Buitengebied te komen. De eerste stappen daarvan zijn inmiddels gezet en daarom ontvingen zij het certificaat.


Foto: v.l.n.r. Maarten Offinga (burgemeester Hardenberg), Erica van Lente (burgemeester Dalfsen) en Hans Vroomen (burgemeester Ommen)
(bron: gemeente Ommen)

Onder druk

De veiligheid en leefbaarheid in het buitengebied staan in het Vechtdal steeds meer onder druk. Boerenbedrijven en tuinders krijgen vaker te maken met criminele activiteiten, zoals diefstal van diesel en landbouwmachines en dumpingen van chemisch afval. Hennepkwekerijen en druglabs steken steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal, al dan niet met gedwongen medewerking van de ondernemers.

Hans Vroomen, burgemeester van Ommen: “Een goede samenwerking op dit gebied is essentieel. Daarom is het waardevol om dit in gezamenlijkheid binnen het Vechtdal aan te pakken, met zowel overheden als de verschillende organisaties en onze inwoners. Alleen op die manier creëren we een sluitend netwerk waardoor er beter zicht ontstaat op onveilige situaties en (ondermijnende) criminaliteit in het buitengebied. Met het ‘Certificaat Veilig Buitengebied’ maken we die samenwerking zichtbaar en is het de start van voor verdere samenwerking in het buitengebied.”

KIEK UUT

De gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen zijn onder begeleiding van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) van start gegaan met het proces KIEK UUT Veilig Buitengebied: publiek-private samenwerking om op structurele basis het buitengebied veilig en leefbaar te maken en te houden.

Samenwerking

Veel partijen zijn bij het proces betrokken. Naast vertegenwoordigers van de genoemde gemeenten zijn dat Omgevingsdienst IJsselland, Veiligheidsregio IJsselland, Wildbeheereenheid (WBE), Waterschap WDO Delta, Waterschap Vechtstromen, Sportvisserij Oost Nederland, Staatsbosbeheer, LTO Vechtdal, Cumela Nederland, Boer en Toekomst Vechtdal, Erfcoaches Provincie, politie, Meld Misdaad Anoniem, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), PVO-ON en Enexis.

Meld Misdaad Anoniem

De 3 gemeenten hebben tegelijkertijd hun handtekening onder de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem gezet. Hierdoor ontvangen gemeenten ook anoniem meldingen en krijgen zij beter zicht op wat er speelt in de gemeente. 

Wil je ook aan de slag met de aanpak Veilig Buitengebied? Een team van regionaal opererende CCV-adviseurs zorgt voor deskundige begeleiding gedurende het hele traject: van het opzetten van de publiek-private samenwerking tot de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid, telefoon 030 751 67 99, e-mail lokaleveiligheid@hetccv.nl. Zij helpen je graag verder.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid