Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

CCV-barrièremodellen als basis voor Belgisch boek

Het eerste exemplaar van het boek  ‘Criminaliteit ontbloot. Barrièremodellen als innovatief instrument tegen criminele fenomenen’ is dinsdag uitgereikt aan de Belgische minister van Justitie, Vincent van Quickenborne. Het eerste hoofdstuk van het boek is geschreven door CCV-adviseurs Lienke Hutten, Joeri Vig en Dominique Rademaker. 

Foto: Lienke Hutten en Joeri Vig met het boek.

Tijdens een studiedag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent gaven Hutten en Vig een presentatie over het barrièremodel en de bijbehorende werkwijze. Er was een gemêleerd gezelschap aanwezig van politiefunctionarissen uit verschillende zones van België en functionarissen van onder meer gemeenten en universiteiten.

Hennepteelt, seksuele uitbuiting en mobiele bendes

Aan de hand van voorbeelden uit het barrièremodel hennepteelt, het barrièremodel seksuele uitbuiting en het barrièremodel mobiel banditisme hebben zij laten zien hoe je barrièremodellen in de praktijk toepast. Lienke Hutten over deze dag: “Het is fijn dat het barrièremodel nu ook op de Belgische veiligheidsagenda staat. Dat betekent dat België de komende periode daadwerkelijk aan de slag gaat met onze methodiek”.

"Fijn dat het barrièremodel nu ook op de Belgische veiligheidsagenda staat."

CCV-adviseur Lienke Hutten

Een barrièremodel brengt alle stappen in kaart die een crimineel zet bij de voorbereiding van een criminele daad. Ook wordt meteen duidelijk welke partijen en gelegenheden het delict mogelijk maken. Hierdoor ontdek je welke barrières jij en je veiligheidspartners kunnen opwerpen om het werk van deze criminelen te verstoren. Het model blijkt daardoor een bijzonder vernieuwend en doeltreffend middel om criminaliteit te voorkomen. Het model wordt steeds breder opgepakt binnen de Europese Unie. "Hiermee bevorderen we de samenwerking tussen de lidstaten onderling", zegt Joeri Vig. 

Op de studiedag kwamen ook de andere auteurs aan bod met voorbeelden uit België zelf, zoals het barrièremodel identiteitsfraude en het barrièremodel kunstroof. Beide voorbeelden staan ook in het boek beschreven. Hutten: "Het boek is tot stand gekomen in een plezierige samenwerking tussen alle auteurs, zoals de Belgische politie, het ARIEC  en de uitgeverij Van den Broele."

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid