Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

CCV-adviseur over flexibel cameratoezicht in Gouda: ‘Je kunt sneller actie ondernemen’

Gouda gaat flexibele beveiligingscamera’s inzetten om snel te kunnen ingrijpen bij overlast. “We kunnen ze verplaatsen naar waar de incidenten zijn”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het idee is dat groepen die overlast veroorzaken zo minder eenvoudig ontkomen.

De wijk Oosterwei krijgt een jaar lang flexibele camera’s. Het cameratoezicht moet geluidsoverlast, vernielingen, afval op straat en intimidatie tegengaan. De gemeente verwacht dat door de camera’s die overlast afneemt. Volgens adviseur Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteit en Preventie (CCV) werkt cameratoezicht licht preventief. “Mensen zullen niet snel rottigheid uithalen in het volle zicht.”

LingewoudDataConvertCCV95

Het is onvermijdelijk dat overlastgevers bij beveiligingscamera’s buiten beeld proberen te blijven. “Het voordeel is dat cameratoezicht zorgt voor een beter signalement. Als het broeit, dan kun je sneller actie ondernemen. Professionals zien echt wel of het pluis is of niet. Dan hoef je niet achteraf met de dweil de ellende op te vegen.”

“Mensen zullen niet snel rottigheid uithalen in het volle zicht.”

CCV-adviseur Rodney Haan

Haan waarschuwt echter dat flexibel cameratoezicht niet structureel het probleem oplost. “Daarom is het belangrijk om de maatregel altijd te nemen in combinatie met bijvoorbeeld verhoogd toezicht”, zegt Haan. Dat gaat Gouda ook doen. Naast meer surveillances van politie en Stadstoezicht worden ook woningcorporaties, het sociaal team en de beheerder van de Goudse sportvoorzieningen voor toezicht ingeschakeld.

Meer weten over publiek cameratoezicht? Ga naar het dossier cameratoezicht van het CCV.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid