Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

CCV-adviseur geeft sessie over lokaal veiligheidsbeleid tijdens Dag voor de Raad

Lilian Tieman, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), neemt raadsleden tijdens een deelsessie mee in de wereld van lokaal veiligheidsbeleid. Dit doet zij op vrijdag 23 september tijdens de Dag voor de Raad in Amsterdam. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Foto: Lilian Tieman laat in de deelsessie zien hoe je als gemeenteraad voldoende grip krijgt op het veiligheidsbeleid.

Raadsleden hebben een regierol bij het lokale veiligheidsbeleid. De gemeenteraad kan hier focus in aanbrengen door middel van het Integraal Veiligheidsplan (IVP). De vereniging organiseert de deelsessie over hoe je een goed veiligheidsplan maakt om hierin duidelijkheid te scheppen.

Integraal Veiligheidsplan

CCV-adviseur Lilian Tieman laat in de deelsessie zien hoe je als gemeenteraad voldoende grip krijgt op het veiligheidsbeleid. Daarnaast vertelt ze hoe een raadslid het veiligheidsplan en de voortgang daarvan op de raadsagenda zet en welke partners ze hiervoor kunnen uitnodigen.

Veiligheidszaken zijn geen exclusief domein van burgemeester en politie. Raadsleden hebben een belangrijke rol om over alle veiligheidszaken (cameratoezicht, toezicht op evenementen, inzet van politiesterkte) wat te vinden en daarover met de burgemeester afspraken te maken. Dat begint met het IVP.

Andere deelsessie tijdens de Dag voor de Raad zijn:

  • Raad & Omgangsvormen (hoe gaan raadsleden met elkaar om en wat is de voorbeeldfunctie van de raad)
  • Raad & Veiligheid (hoe krijgen raadsleden invloed op de veiligheidsagenda van de gemeente)
  • Raad & Collegevorming (welke invloed heeft de raad op het proces van collegevorming)
  • Raad & de Omgevingswet

Aanmelden Dag voor de Raad

Inschrijven voor de Dag voor de Raad 2022 in het stadhuis van Amsterdam kan via de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Een week voorafgaand van de bijeenkomst krijgen deelnemers per mail een formulier, waarin ze de keuze voor de deelsessies kunnen doorgeven.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid