Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

CCV-adviseur en ondermijningscontainer bij KIEK UUT in Buren

De gemeente Buren heeft woensdag ruim aandacht besteed aan het fenomeen ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld. De centrale plek was het gemeentehuis in Maurik. 's Avonds was in een mobiele tv-studio de online talkshow KIEK UUT. Hierbij schoof Paul van der Weiden, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) aan. “Ondermijning is vaak onzichtbaar en grijpt sluipenderwijs in bij het functioneren van de bovenwereld", zegt Paul van der Weiden. "Het heeft een ontwrichtend karakter."

Op de foto van links naar rechts: Paul van der Weiden, Henk van Ommeren,  Anton Jansen, burgemeester Josan Meijers en Elise Meier.

Belangstellenden konden gedurende de hele dag de Ondermijningscontainer van Bureau Drugszaken bezoeken. In de container kon aan de hand van een rondleiding kennis kon worden genomen van de verschillende processen die komen kijken bij de productie van hennep, synthetische drugs en de gevolgen van het dumpen van drugsgerelateerd afval. Dit was bedoeld zodat bezoekers leren om drugslabs en hennepkwekerijen te herkennen. 

Online talkshow over georganiseerde criminaliteit

Het gemeentehuis in Maurik was voor de gelegenheid omgebouwd naar een mobiele tv-studio waarin van 20.00 tot 21.00 uur de online talkshow KIEK UUT plaatsvond. De organisatie was in handen van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en de gemeente Buren. Het centrale thema was ook ondermijning.

Gastheer Anton Jansen, manager van PVO Oost-Nederland, ging in aanwezigheid van een aantal genodigden in de raadszaal het gesprek aan met burgemeester Josan Meijers, Elise Meier (Teamchef C basisteam politie De Waarden), CCV-adviseur Paul van der Weiden en Henk van Ommeren, eigenaar van Van Ommeren Installatietechniek bv en secretaris van Ondernemingsplatform Buren. De onderwerpen die de revue passeerden gingen over samenwerking tussen publieke en private partijen. 

"Ondermijning komt helaas ook voor in onze mooie gemeente Buren."

Josan Meijers, burgemeester gemeente Buren

Burgemeester Josan Meijers: "Ondermijning komt helaas ook voor in onze mooie gemeente Buren. Je wil dat eigenlijk niet meemaken, maar je kunt je ogen er niet voor sluiten." Volgens haar is voorlichting en het voortdurend geven van informatie over de consequenties van groot belang. "Een belangrijk accent in onze benadering is ook om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan. De verleidingen zijn groot, de beloning fors." Een bedrag van 20 miljard euro werd genoemd om aan te geven hoeveel geld jaarlijks omgaat in drugsgerelateerde criminaliteit.

Kijk de volledige uitzending van de online talkshow KIEK UUT voor de gemeente Buren terug. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid