Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV aan de slag met Europees barrièremodel voertuigcriminaliteit

Mobiele bendes houden zich steeds meer bezig met voertuigcriminaliteit. Dit vindt in heel Europa plaats. Om voertuigcriminaliteit effectief tegen te gaan, is het belangrijk eerst inzicht in het fenomeen te hebben. Daarom gaat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in samenwerking met Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy de komende tijd aan de slag met een Europees barrièremodel.

Voertuigcriminaliteit in heel Europa

Mobiele bendes houden zich in heel Europa bezig met het stelen van motorvoertuigen of onderdelen ervan. De pakkans van deze vormen van voertuigcriminaliteit is relatief laag en de verkoop van de gestolen goederen levert criminelen veel winst op. De groei van e-commerceplatforms, met name websites met tweedehandsproducten, en bezorgdiensten heeft de handel in gestolen goederen daarnaast makkelijker gemaakt. Naast de verkoop worden de motorvoertuigen ook gebruikt bij andere illegale activiteiten van deze criminele organisaties, zoals drugshandel, wapenhandel, mensensmokkel en internationaal terrorisme.

Screenshot van de website barrièremodellen.nl.

Op Europees niveau aanpakken

De meeste Europese landen onderzoeken motorvoertuigcriminaliteit op lokaal of nationaal niveau. De criminele organisaties die zich hiermee bezighouden hebben echter een mobiel karakter, waardoor de georganiseerde voertuigcriminaliteit vrijwel alle EU-lidstaten treft. De aanpak ervan vereist daarom gezamenlijk optreden. Om voertuigcriminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is het belangrijk meer inzicht te krijgen in de werkwijze van de criminele organisaties. De Europese Commissie heeft daarom subsidie beschikbaar gesteld om de dynamiek van georganiseerde voertuigcriminaliteit op Europees niveau te onderzoeken. Het CCV gaat hier samen met Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy mee aan de slag.

6 nationale barrièremodellen

Het onderzoek naar georganiseerde voertuigcriminaliteit vindt plaats in 6 landen: Italië, Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Bulgarije. Deze landen hebben ofwel veel te maken met voertuigcriminaliteit, ofwel met mobiele bendes. Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy analyseren de verschillende nationale markten. Samen met experts van het betreffende land ontwikkelt het CCV per land een barrièremodel. Hierbij worden de stappen om voertuigcriminaliteit te plegen in kaart gebracht. Per processtap wordt gekeken naar de gelegenheden die geboden worden, de waar te nemen signalen, de personen of organisaties die de criminaliteit faciliteren, de barrières die opgeworpen kunnen worden om georganiseerde voertuigcriminaliteit te verstoren of te voorkomen en partners die hierbij kunnen helpen. Zoals wetshandhavers, lokale en nationale overheden, Europese beleidsmakers, autofabrikanten en particuliere beveiligingsbedrijven.

Europees model

Op basis van het landenonderzoek en de nationale barrièremodellen ontwikkelen het CCV, Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy samen een Europees barrièremodel. Dit allesomvattende, grensoverschrijdende model zoomt in op de Europese dimensies van de processtappen die mobiele bendes moeten nemen. Het Europese barrièremodel moet de internationale samenwerking tussen publieke en private belanghebbenden stimuleren om georganiseerde voertuigcriminaliteit te ontwrichten en te voorkomen. Na oplevering van het model wordt de informatie ook overgedragen naar andere Europese lidstaten en vinden er 2 internationale workshops en een conferentie plaats.

Meer weten over de barrièremodellen? Kijk op barrieremodellen.nl voor meer informatie.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid