Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Burgemeesters Bollenstreek werken samen aan de aanpak van ondermijning

Burgemeesters Arie van Erk (gemeente Hillegom), Lies Spruit (gemeente Lisse) en Carla Breuer (gemeente Teylingen) trekken samen op in de aanpak van ondermijning in de Bollenstreek.

Vergrootglas voor huis laat wietplantage achter de deur zien

De versterkte aandacht voor georganiseerde criminaliteit in de grote steden zorgt volgens de burgemeesters voor een waterbedeffect naar omliggende, kleinere gemeenten. De 3 gemeenten houden het buitengebied en meldingssystemen in de gaten. Lies Spruit: "Dat doen we met elkaar, zodat ze ons niet tegen elkaar uitspelen. En we kijken naar de winkelstraten: waar wordt geld verdiend?"

225 meldingen

In 3 jaar tijd, tussen november 2018 en november 2021, kwamen er 225 meldingen van signalen van ondermijning binnen bij de 3 gemeenten, waarvan 79 van bewoners of ondernemers via Meld Misdaad Anoniem (MMA). 146 meldingen betroffen interne meldingen van medewerkers en partners van de gemeente, waarvan er 46 betrekking hadden op bedrijventerreinen. Van de 225 meldingen ging het 122 keer om drugs, 31 keer om witwassen en 17 keer om arbeidsuitbuiting.

Campagne

Carla Breuer schrijft het hoge aantal toe aan de campagne die de gemeenten hebben gevoerd. "Belangrijk in de campagne is het bedanken van inwoners en ondernemers. Zij zijn de ogen en oren van de gemeente. Met al die puzzelstukjes bij elkaar, kunnen we iemand verjagen of oppakken, maar het is ook een vorm van preventie."

De bestuurlijke aanpak van ondermijning wordt vaak als complex ervaren, omdat georganiseerde criminaliteit zich vaak als ongestructureerde problemen aandienen. Door de verwevenheid van de onderwereld en bovenwereld volstaat alleen het sluiten van een pand bijvoorbeeld niet om effectief op te treden tegen ondermijning. Er is meer nodig om ondermijning structureel aan te pakken. Het CCV helpt gemeenten met advies en ondersteuning om de aanpak vlot te trekken.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid