Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Branchebrede samenwerking tegen toenemend aantal scams

Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org lanceerden 25 mei de Nederlandse versie van de scamadviser ‘ScamCheck’. Met de ScamCheck kunnen consumenten checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. “We zetten hiermee een belangrijke stap in de ondersteuning van consumenten en ondernemers om zich veiliger te gedragen op internet”, zegt Esther Mieremet van Veiliginternetten.nl

Wereldwijd is het aantal gerapporteerde scams gestegen van 139 naar 266 miljoen. “Nederland is een van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld en is inmiddels ook digitale mainport van Europa. We zien hierdoor dat veiligheid en weerbaarheid tegen fraude steeds belangrijker wordt. Fraude is aan het verplaatsen van het fysieke naar het online domein. Dit treft niet alleen bedrijven maar in toenemende mate ook steeds meer consumenten. We pakken hiermee onze rol om de sector veiliger te maken”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Controle betrouwbaarheid website

Voor de Scamcheck wordt input gebruikt van onder andere Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (onder andere phishing). Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Dat geeft een eindresultaat op basis waarvan ScamCheck aangeeft hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat. Door logische relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt een Trustscore bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al 300 positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn.

Als gemeente speel je een belangrijke rol in de preventie bij inwoners in het algemeen en specifiek bij senioren en jongeren. Bekijk hoe je de inwoners in jouw gemeente het beste kunt bereiken en weerbaar kunt maken op cybercrime in het CCV-dossier Cybercrime.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid