Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Bloemenbranche gevoelig voor criminaliteit en ondermijning

De bloemenbranche is gevoelig voor criminaliteit en ondermijning zoals drugstransporten, witwassen en uitbuiting van werknemers. Dat blijkt het onderzoek ‘Mainport in de tweede linie, over sierteelt en ondermijning’.

Onderzoekers Edward van der Torre en Anton van Wijk onderzochten in opdracht van de stuurgroep Weerbare Sierteeltsector de mate van zware georganiseerde criminaliteit in de sierteeltsector, met een mogelijk ondermijnend karakter.

De massale dagelijkse bloementransporten over de EU-grens en binnen de EU zijn aantrekkelijk voor criminelen die drugs willen vervoeren. Als bloementransporten geen EU-grens passeren, is het niveau van controle bovendien laag, zo schrijven de onderzoekers.

Zij concluderen ook dat in de sector (veel) geld wordt verdiend met andere ondermijnende criminaliteit. Er is sprake van systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van onder meer wapens, sigaretten en vuurwerk.

Risico's zijn groot

De daadwerkelijke omvang van criminaliteit in de bloemenwereld is onbekend, maar volgens burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland maakt het onderzoek duidelijk dat de risico's groot zijn. "De afgelopen jaren zijn honderden kilo's cocaïne gevonden tussen de bloemen. Dat is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg."

Arends pleit voor een speciaal politie- en douaneteam, dat net zoals in de Rotterdamse haven op zoek gaat naar drugs tussen ladingen.

Landelijke ondersteuning nodig

Gemeenten uit de regio, opsporingsdiensten en Royal FloraHolland werken al enige tijd samen in het programma ‘Weerbare Sierteeltsector’ en nemen maatregelen tegen de verschillende vormen van ondermijning. Volgens de aangesloten partijen is veel meer aandacht en ondersteuning vanuit de landelijke overheid nodig om de strijd aan te gaan met criminaliteit in hun branche. De aanpak is nu te versplinterd.

Campagne 

Volgens het programma Weerbare Sierteeltsector is het nodig meer bewustwording te creëren en meer informatie binnen te halen. Daarom is, samen met Meld Misdaad Anoniem, gestart met een campagne die ondernemers en werknemers in de sierteeltsector bewust moet maken van de problemen van ondermijnende criminaliteit.

Aan de hand van de barrièremodellen van het CCV kun je bepalen welke barrières jij en je ketenpartners kunnen opwerpen. Met het model breng je het criminele proces in kaart en kijk je per onderdeel wie kan ingrijpen. Ga voor meer informatie naar barrieremodellen.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid