Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Bijna kwart minder auto’s gestolen

In het eerste helft van dit jaar zijn ruim 2.500 personenauto’s gestolen in Nederland. Dit is een daling van ruim 21% ten opzichte van vorig jaar. De in 2020 ingezette daling zet daarmee stevig door. SUV’s zijn wel meer in trek bij dieven. 

De diefstal van lichte bedrijfswagens is zelfs verminderd met ruim 40%. De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is de eerste dag na de diefstal het grootst en is licht gestegen met ruim 2%.

Toename gestolen SUV’s

Nagenoeg alle voertuigcategorieën laten sinds het begin van 2020 een daling zien. Toch zijn er personenauto’s die een toename in diefstallen laten zien: bij Nissan en Mazda zijn de diefstallen gestegen met respectievelijk 227% en 143%. De Nissan Qashqai en de Mazda CX-5 zijn grotendeels debet hieraan met respectievelijk 56 en 68 stuks. Globaal lijken SUV’s (Sports Utility Vehicles) meer in trek te raken bij het dievengilde. Bij merken zoals Renault, Audi, Peugeot en Opel nemen de aantallen gestolen SUV’s toe, wat in lijn lijkt te zijn met het marktaandeel van deze modellen.

Top 5 meest gestolen auto's

Mercedes en BMW, die al enige jaren een dalende lijn laten zien, zijn verdwenen uit de top 5 van meest gestolen auto’s. Renault en Peugeot nemen, ondanks dalende cijfers, deze plaatsen in. Volkswagen en Audi blijven als nummer 1 en nummer 5. Volkswagen blijft met 445 gestolen personenauto’s het meest gestolen automerk. Toyota en Renault volgen op afstand met respectievelijk 229 en 203. Peugeot is een nieuwkomer in de top 5 met 176 diefstallen.

Niet Europese merken, zoals Toyota, Mazda, Nissan, Daihatsu, Kia en Hyundai, waren in het verleden amper in beeld bij autodiefstallen. Sinds enkele jaren laten deze merken ook een stijgende lijn zien.

Alert blijven onder daling diefstalcijfers

Toch betekenen de dalende diefstalcijfers niet dat we achterover kunnen leunen, aldus manager Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit Rudi Welling: “Het gaat nu erg goed en dergelijke forse dalingen hebben we niet eerder meegemaakt. Dat COVID-19 invloed heeft op de autodiefstallen is wel aannemelijk, maar anderzijds bewijst de diefstaltoename bij Mazda en Nissan dat niet alle autodieven erdoor worden afgeschrikt. Kortom, laten we ons niet rijk rekenen en alert blijven op preventie en het terugvinden van gestolen voertuigen. Een goedgekeurd alarmsysteem is en blijft de eerste aanbeveling.”

Heb je als gemeente vragen over het ontwikkelen van een lokale aanpak autokraak? Het CCV helpt je graag. Afhankelijk van de vraag hebben we telefonisch contact om informatie en tips te geven. Net wat voor de situatie in jouw gemeente nodig is. Stuur een bericht naar marike.vandeventer@hetccv.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid