Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Bijeenkomsten met jongeren in Rotterdam over messenbezit

In Rotterdam zijn afgelopen zomer bijeenkomsten georganiseerd voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar. Deze vonden plaats als onderdeel van de campagne Rotterdam Geweldig, die messenbezit onder jongeren wil tegengaan. 

Bandit,Pulls,Out,His,Pocket,Folding,Knife,To,Threats.,A

Per bijeenkomst waren er zo’n 8 tot 12 jongeren. In iedere wijk was de sfeer anders: in Feijenoord was het ontspannen, terwijl in Charlois en Beverwaard het probleem merkbaar dichterbij stond. Indrukwekkend was de bijeenkomst in de Beverwaard, waar op 3 juni de 15-jarige Joshua werd doodgestoken. Emoties als woede, angst en onbegrip waren hier duidelijk voelbaar. 2 jongens hadden een shirt aan met een afbeelding van Joshua. Het laat zien dat de urgentie voor een gedegen aanpak van de problematiek hoog is.

IJsbrekende oefeningen

Elke bijeenkomst werd begonnen met een pizzamaaltijd. Na het eten volgde, onder begeleiding van Ali Kananpour van interactief theatergezelschap Stichting Confro, een paar ijsbrekende oefeningen, zoals een voorstelrondje. Op die manier kwamen allerlei verhalen op tafel terwijl de groep ontspande. 

Vervolgens begon Ali met een oefening uit zijn expertisegebied: ‘Over de streep’, geïnspireerd op een bekende Amerikaanse dialoogtechniek. Tafels en stoelen gingen aan de kant, er werd een streep in het midden gezet en afhankelijk van het antwoord stond je links of rechts van de streep.

Mes op zak vanwege angst

Ali stelde een vraag die begint met ‘Ga over de streep als…’. Met behulp van collega-jongerenwerkers volgde op iedere stelling vervolgvragen. Op deze manier kreeg Ali zelfs bij de meest gesloten jongeren antwoorden los. Vervolgens werden het emotionele, open en eerlijke bijeenkomsten.

Uit de gesprekken kwam naar voren dat jongeren niet graag met een mes lopen, maar het vooral doen uit stoerdoenerij, angst en verveling. Ze hebben het idee dat het gevaarlijk is in Rotterdam, dat er niet veel te doen is en dat je moet ‘overleven’ op de straat. Veel jongeren vinden dat de ‘traditionele’ media een belangrijke rol spelen in de creatie van dit beeld, ook al ontkent niemand dat het messengeweld een groot probleem is.

Daarnaast blijkt dat veel conflicten die zouden kunnen uitmonden in een steekpartij, ontstaan op sociale media. Tot slot merkten veel jongeren op dat er een kloof bestaat tussen ‘de’ maatschappij en henzelf. Ze hebben last van vooroordelen van werkgevers, op school en van de politie. Ook hebben ze het gevoel dat ze 10 keer zo hard moeten werken dan anderen. Dat houdt de, naar eigen zeggen, enorme potentie die er onder jongeren is, tegen.

In de toolbox Wapens en Jongeren staan enkele campagnes van gemeenten die wapenbezit onder de aandacht brengen van jongeren. De kernboodschap van de campagnes is dat het dragen van een wapen niet normaal is.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid