Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Banken pakken ondermijning louche autobranche aan

Om geld wit te wassen, kopen internationale drugsbendes contant tweedehandsleasewagens op om die in het buitenland te verkopen. Een lid van een Libanees drugssyndicaat kocht enkele jaren geleden voor zo’n €10 miljoen auto’s en rekende contant af. Volgens schattingen gaat er jaarlijks €1 miljard om in deze branche. In de strijd tegen witwassen en ondermijning willen banken het storten van contant geld door autobedrijven nu aan banden leggen. Binnenkort komt er ook een wet die contante betalingen boven de €3000 verbiedt.

Onderzoek autobranche

Uit het onlangs afgeronde onderzoek TBML-automotive van het Financieel Expertise Centrum, waar ook ABN Amro, Rabobank, ING en De Volksbank aan meewerkten, blijkt dat een beperkt aantal autobedrijven jaarlijks honderden miljoenen aan eurobiljetten afstort bij de banken, zonder dat daar tot voor kort een haan naar kraaide. De autohandelaren laten het contante geld door waardetransporteurs ophalen, die ervoor zorgen dat het op de bankrekening wordt gestort. Men gaat er vanuit dat dit minder snel in de gaten loopt, dan wanneer men het geld zelf afstort bij de bank. In de reguliere autohandel is het al langere tijd niet meer gebruikelijk dat auto’s contant worden betaald. Toch wordt nog heel veel geld contant afgestort.

"We zijn druk bezig met het kapotmaken van deze route”

Het onderzoek is onderdeel van het Nationaal Plan van aanpak witwassen uit 2019. Het is een samenwerking tussen onder meer banken (ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank), de Financial Intelligence Unit (FIU), de Belastingdienst, FIOD, Politie en het Openbaar Ministerie (OM). Een paar banken namen al maatregelen, door bijvoorbeeld geen hoge coupures meer te accepteren van deze sector en de cash afstortingslimiet te maximeren. Wat ook zal helpen, is het wetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt om cashbetalingen te maximeren tot €3.000.

 "We zijn druk bezig met het kapotmaken van deze route”, aldus Tamara Pollard, witwasspecialist van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) en leider van dit autoproject.

Om georganiseerde criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is inzicht in het bedrijfsproces van criminelen essentieel. Met een barrièremodel van het CCV breng je het bedrijfsproces in kaart.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid