Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Amsterdam-Zuidoost is het geweld zat

In Amsterdam-Zuidoost worden sinds een paar jaar diverse vetes uitgevochten tussen bendes die zich associëren met drillrap. De bendes, vaak met jonge leden, bestrijden elkaar met grof geweld. Honderden bewoners van de wijk - waaronder veel jongeren - zijn het zat en demonstreerden deze week bij het metrostation Kraaiennest.

Man houdt mes in hand

Via YouTube, Instagram en Snapchat bedreigen de bendes elkaar. Ze gebruiken messen, bijlen en vuurwapens en deinzen niet terug voor het beschieten van familieleden. Sommige bendeleden hebben volgens de politie nauwe banden met de drugshandel. Met cocaïne valt veel geld te verdienen, en je kunt snel rijk worden: dat spreekt aan.

Ongelijkheid als katalysator

Achter het gewelddadige masker van de bendeleden zitten veelal jongens die zwaar beschadigd raakten in hun jeugd, die opgroeiden in armoede, met huiselijk geweld en traumatische ervaringen. "Veel kinderen gaan hier met een lege maag naar school", zegt Jerry Afriyie, al 25 jaar Bijlmerbewoner en 1 van de demonstranten. "Hun leven lijkt niet op dat van andere Nederlandse kinderen. Ze groeien op in ongelijkheid. Daardoor worden jongeren en jongvolwassenen gevoelig voor deze bendes."

De aanpak van geweld is onderdeel van het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Een integrale aanpak van geweld is het meest effectief. Het stappenplan Integraal geweldbeleid van het CCV helpt je geweldbeleid te ontwikkelen dat samenhangend, flexibel en resultaatgericht is. Zie ook het CCV-dossier Geweld.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid