Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

'Als het water je aan de lippen staat, ligt ondermijning op de loer'

Winkeliers en bedrijven worstelen met het terugbetalen van hun achterstallige coronabelasting. De belastingschuld van bedrijven is inmiddels opgelopen tot €18,3 miljard. De meldt het Parool op basis van onderzoek van ABN Amro. Vooral cafés, restaurants en modewinkels groeit de schuld de komende jaren boven het hoofd.

Een wijk in Den Haag waar de horeca is gesloten in verband met corona.

Belastinguitstel

Tijdens de coronacrisis konden bedrijven bij de belastingdienst uitstel van betaling aanvragen, of het nu ging om loonheffing, sociale lasten, de afdracht van inkomstenbelasting of om de omzetbelasting. Een deel van de bedrijven betaalde de schuld al terug, omdat hun situatie dat toeliet. Maar er zijn ook bedrijven die na de laatste lockdown nog belastinguitstel hebben aangevraagd. Het gaat dan vooral om horeca en kledingwinkels.

Betalen

Nu het kabinet de coronasteun afbouwt, is het ook gedaan met het belastinguitstel. Met de terugbetaling van het geld dat de fiscus nog tegoed heeft, moet uiterlijk 1 oktober volgend jaar worden begonnen. De vraag is of dat alle bedrijven gaat lukken. Vooral restaurants zitten in de problemen: 44% heeft een schuld bij de fiscus die groter is dan de winst die ze in een (normaal) jaar maken.

Ondermijning

Ondernemers met grote financiële problemen zijn kwetsbaarder voor criminelen die de onderneming willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. "Als het water je aan de lippen staat, ligt ondermijning op de loer", stelt Marike van Deventer, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Van Deventer doelt daarmee op criminelen die ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ bieden met snel contant geld. "Dat lijkt aantrekkelijk, maar als ondernemer loop je een groot risico als er vervolgens illegale activiteiten plaatsvinden in je bedrijf." Van Deventer adviseert daarom signalen van foute investeerders altijd te melden bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook: Meld Misdaad Anoniem. Daarnaast kun je als ondernemer contact opnemen met Koninklijke Horeca Nederland.

Wil je meer weten over het voorkomen van ondermijning in de horeca? Kijk voor informatie en praktijkvoorbeelden in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan van het CCV.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid