Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Als de horeca om middernacht sluit, ligt topdrukte op de loer

Op 25 september mag de horeca voor het grootste deel weer open voor gasten die een geldig coronatoegangsbewijs hebben. Cafés, kroegen, maar ook discotheken en nachtclubs kunnen weer gasten ontvangen zonder 1,5 meter afstand. Dansen, springen, de polonaise lopen: het mag allemaal weer. Wel moeten alle horecazaken om middernacht sluiten.

Young,Happy,People,Are,Dancing,In,Club.,Nightlife,And,Disco

De veiligheidsrisico’s komen vanaf 25 september naar verwachting voor een groot deel overeen met de vorige heropening in de weekenden van 26 juni en 3 juli. Drukte op straat komt daar dit keer bij, omdat nu alle horecagelegenheden om 0.00 uur moeten sluiten. Dat betekent een massale uitstroom van mensen met als gevolg drukte in straten, pleinen en stegen.

Piekdrukte ligt op de loer

De drukte op straat is afhankelijk van hoeveel horecazaken er open gaan en vooral hoeveel publiek er komt. Bij de vorige heropening van de horeca deden zich problemen voor in de openbare ruimte, onder andere vanwege drukte. Toen was er gedifferentieerd sluitingsbeleid, gold de anderhalve meter maatregel én was de capaciteit binnen beperkt. 

Overlast en geweld

Het is nu nog onduidelijk hoeveel horecagelegenheden 25 september open gaan en of er gewerkt gaat worden met reserveringen of een ander toegangssysteem. Het is ook moeilijk om te voorspellen hoeveel mensen dan het uitgaansleven weer opzoeken. Zeker is wel dat iedereen om 0.00 uur de zaak moet verlaten. En dan ligt piekdrukte op de loer: een kortdurende, maar hevige intensivering van de drukte op straat. Dat soort drukte kan samen gaan met veel overlast en geweld.   

Bereid je voor

Afgelopen zomer hebben we gedurende twee weekenden kunnen ervaren hoe de heropening van het uitgaansleven verloopt en welke veiligheidsrisico’s eraan verbonden zijn: dolheid, dronkenschap en drukte. Ook toen waren er op verschillende plaatsen problemen in de openbare ruimte. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) wijdde hier een serie artikelen aan met een vooruitblik, terugblik, tips en maatregelen om overlast en geweld te beperken. Maar vooral met de boodschap: gemeente, politie en horeca: bereid je samen voor! Doe dat ook nu weer.

Lees meer in het webdossier Corona en handhaving in de horeca: Horeca - Het CCV. Of kijk in het dossier Veilig uitgaansgebied: Veilig Uitgaansgebied - Het CCV

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid