Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Agressieve reiziger straks op zwarte lijst bij álle vervoersbedrijven in Oost-Nederland

Dit najaar gaat in Oost-Nederland een proef van start waarbij agressieve reizigers geweerd worden in het regionale OV.

Twee trams staan stil op tramstation

Het vervoersverbod moet vooral worden ingezet bij geweld tegen personeel in het openbaar vervoer, zegt een woordvoerder van vervoerder Arriva. Een regionaal vervoersverbod zou dan minimaal 2 maanden kunnen duren. Welke misdragingen precies onder ‘geweld’ vallen, wordt volgens een collega van NS nog in kaart gebracht. Ook vervoerders Transdev en Keolis én het Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie en Veiligheid werken mee aan een plan van aanpak.

Vervoerders kunnen nu al zelf een verbod opleggen aan extreme overlastgevers, maar die ontzegging geldt dan alleen voor voertuigen van het eigen bedrijf. Dat komt onder meer doordat bedrijven vanwege privacyregels onderling niet zomaar persoonsgegevens mogen uitwisselen.

Voor medewerkers in het Openbaar Vervoer is er een 360 graden video in de CCV-app: ‘Gastvrij in het openbaar vervoer’. Met een VR-bril op ervaart de kijker aan den lijve wat er gebeurt in verschillende situaties in het OV. Met meer kennis en bewustwording van het eigen handelen kunnen chauffeurs en controleurs in het OV een mogelijke overlastsituatie of zelfs agressie voorkomen. Download de CCV- app in de App Store of Google Play. Of lees voor meer informatie het CCV-dossier Geweld in het openbaar vervoer.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid