Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Adviestool Wet MBVEO helpt KNVB en BVO’s met aanpak voetbalincidenten

De adviestool overlastwet is uitgebreid met adviezen voor de KNVB en Betaald voetbalorganisaties (BVO's) voor de aanpak van voetbalincidenten. Aan de hand van een aantal vragen over een concrete situatie, geeft deze tool advies over de stappen die de KNVB of BVO kan zetten.

De adviestool van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is onderdeel van het dossier Wet MBVEO. Deze 2 instrumenten maken nu ook voor KNVB en BVO’s duidelijk welke maatregelen en/of straffen zij kunnen opleggen voor onwenselijke en strafbare gedragingen bij voetbalincidenten.

"Het is een praktisch instrument in de aanpak van voetbalincidenten."

CCV-adviseur Katja Steverink

Zij lezen in het advies of ze in een specifieke situatie een sanctie kunnen opleggen, welke dat is/zijn en waar ze rekening mee moeten houden. Het dossier biedt daarnaast een uitgebreide database met jurisprudentie.

Praktisch bij aanpak van voetbalincidenten

CCV-adviseur Katja Steverink zegt over de tool: “Het is een praktisch instrument in de aanpak van voetbalincidenten." Het is volgen shaar ook een relevant en actueel instrument nu de afgelopen maanden voetbalgeweld heftiger en grootschaliger is en met meer geweld gepaard gaat.

"Supporters gaan agenten te lijf, zijn agressief tegen spelers en er wordt met vuurwerk gegooid. Hier moet tegen worden opgetreden." Iedereen moet op een veilige en plezierige manier een wedstrijd kunnen bezoeken in het Nederlands betaald voetbal, vindt Steverink. "Met de adviezen die de tool geeft, kunnen de KNVB en BVO’s nu eenvoudig nagaan wat ze kunnen doen in een specifieke situatie of checken of ze in de afhandeling van incidenten aan alles hebben gedacht.”

Lees meer over de landelijke aanpak van voetbalincidenten in de voortgangsbrief van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Ons voetbal is van iedereen

De ontwikkelde adviestool en het webdossier zijn onderdeel van het plan ‘Ons voetbal is van iedereen’ van de Rijksoverheid. In dit plan staat de aanpak van racisme en discriminatie in het voetbal centraal. Het vergroten van de kennis over straffen en maatregelen om ordeverstorende incidenten aan te pakken, is hier een onderdeel van.

De adviestool en het webdossier, die in samenwerking zijn ontwikkeld met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), maken inzichtelijk welke rol de Wet MBVEO kan spelen bij ordeverstoring in en om een voetbalstadion en ook in de wijk.

Je informatie is welkom. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties voor de adviestool of het webdossier? Het CCV hoort het graag. Stuur een mail naar Katja.Steverink@hetccv.nl of bel haar op 06 10 447 646.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid