Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Actuele ontwikkelingen in de aanpak van seksuele straatintimidatie

Helaas blijven ook na de persconferentie van deze week horeca en andere uitgaansgelegenheden gesloten. Ondertussen gaat een aantal ontwikkelingen door. De aanpak van seksuele intimidatie is er daar een van. Dit is wat er speelt.

De Wet seksuele misdrijven wordt vernieuwd. Nieuw is de strafbaarstelling van seksuele intimidatie in de openbare ruimte, o.a. in het uitgaansleven. Opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend zijn, worden in dit wetsvoorstel strafbaar. Tot 4 juni 2021 kan er op dit wetsvoorstel gereageerd worden via internetconsultatie.nl/wetsvoorstelseksuelemisdrijven

Ook is er nieuwe publieksvoorlichting over seksuele intimidatie op straat:

  • De e-learning Stand up om seksuele straatintimidatie te helpen voorkomen. De e-learning is bedoeld voor omstanders en slachtoffers met tips hoe je kunt reageren op een situatie waarin iemand wordt geïntimideerd. Het is een initiatief van L’Oréal Paris, Hollaback en Fairspace.  
  • In Breda is samen met BO Diversity een meldpunt voor straatintimidatie opgezet.  

In de Keuzewijzer Veilig Uitgaan vind je meer informatie over de aanpak van seksuele intimidatie.

Keuzewijzer Veilig Uitgaan

De Keuzewijzer Veilig Uitgaan is een overzicht van effectieve, veelbelovende en innovatieve aanpakken die de veiligheid in het uitgaansleven helpen bevorderen.

De Keuzewijzer helpt je de aanpak te kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied: geweld, lachgas, alcohol, seksuele intimidatie, horeca en ondermijning, overlast en minder politie inzet.

De Keuzewijzer wordt voortdurend geactualiseerd.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid