Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aantal woninginbraken daalt in 10 jaar met 75%

In 10 jaar tijd daalde het aantal woninginbraken volgens het CBS met 75%. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. Onder de inbrekers zijn vooral minder jonge verdachten. In 2021 zijn ruim 2.000 mensen geregistreerd als verdachte van woninginbraak, 24% minder dan een jaar eerder.

Coronapandemie

Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar het oorzakelijk verband tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar het is aannemelijk dat het criminaliteitsbeeld in 2020 en 2021 is beïnvloed door de coronapandemie en de genomen maatregelen.

Regionale verschillen

De gemeenten waar in 2021 het vaakst werd ingebroken (inbraken per 1.000 huishoudens) liggen bijna allemaal in de provincie Utrecht en in het Gooi. In Zeist vonden relatief de meeste woninginbraken plaats, meer dan 8 per 1.000 huishoudens. Ook in Laren (Noord-Holland), Baarn, Boekel, De Bilt, Rhenen, Gooise Meren en Veenendaal vonden aanmerkelijk meer inbraken plaats dan het landelijk gemiddelde van 2,9 per 1.000 huishoudens. In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1.000 huishoudens). Van de 4 grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1.000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).

Bron: cbs.nl

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) draagt bij aan inbraakpreventie en sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en in buurten en wijken. Kijk voor meer informatie op de website van het Politiekeurmerk.   

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid