Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aantal volwassen daders dat na straf weer de fout in gaat blijft gelijk

Het aantal volwassen daders, maar ook ex-gedetineerden, ex-werkgestraften en ex-ondertoezichtgestelden dat weer in de fout ging (recidive) is in de periode van 2008 tot en met 2017 stabiel gebleven. De recidive van de jeugdige daders en van jongeren die in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) hebben gezeten, schommelt in deze periode enigszins, maar de laatste jaren ligt dit ongeveer op hetzelfde niveau als aan het begin van de onderzoeksperiode. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC).

Foto: politie.nl

Van de in 2017 veroordeelde volwassen daders valt 26% in herhaling. Van de jeugdige daders veroordeeld in 2017 gaat 35% binnen 2 jaar weer de fout in. Bijna de helft van de ex-gedetineerden die in 2017 de gevangenis verliet, pleegt weer een delict(en) binnen 2 jaar. Van de ex-JJI-pupillen uitgestroomd in 2017 recidiveerde 56% binnen 2 jaar.

Bij 30% van de personen die in 2017 een werkstraf afrondden wordt weer opgepakt binnen 2 jaar. Van de personen waarvan in 2017 een toezicht werd beëindigd, recidiveert 35% binnen 2 jaar.

Lees het volledige rapport

Aan de slag met de aanpak van jeugdcriminaliteit? Het Jeugdteam van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt trainingen en workshops op maat.

 

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid