Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aantal aangehouden jongeren bij zware steekincidenten blijft gelijk

Het aantal minderjarigen of jongvolwassenen dat wordt aangehouden als verdachte van een steekincident binnen de categorie ‘zwaar/fataal geweld’ stabiliseert. Dit stelt minister Yesilgöz-Zegerius op basis van gegevens van de politie over het bezit en gebruik van steekwapens door jongeren. In de eerste helft van 2022 gaat het om 320 verdachten. Dat is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode in voorgaande jaren.

Close,Up,Of,Hand,With,Knife,Following,Young,Terrified,Man

In de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar is een zeer lichte daling te zien en in de categorie 18 tot en met 22 jaar bleef het aantal verdachten binnen de categorie ‘zwaar/fataal geweld’ gelijk ten opzichte van een jaar eerder: 170.

Verbod verkoop messen

Het kabinet werkt aan een verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen en het dragen daarvan in het openbaar. Ook verkopen veel winkels inmiddels vrijwillig al geen messen meer aan minderjarigen. Daarnaast wordt ingezet op bewustwording onder jongeren van de risico’s van wapenbezit.

In 2020 startte het actieplan Wapens en Jongeren waarin landelijke en lokale partijen de handen ineen slaan tegen wapengeweld onder jongeren. Alle deelnemende partijen delen de norm dat wapenbezit en -gebruik nooit normaal gevonden mogen worden en de ambitie is om het wapenbezit onder jongeren te keren. Vorig jaar werd een landelijke actie gehouden om wapens in te leveren. Daarbij zijn 3300 wapens ingeleverd.

Begin volgend jaar loopt het actieplan af en neemt de minister een besluit genomen over de voortzetting van de aanpak.

De Toolbox Wapens en Jongeren van het CCV biedt gemeenten een brede selectie aan preventieve en repressieve maatregelen tegen wapens. Gemeenten kunnen zelf kiezen waar ze gebruik van willen maken. Dat geldt voor de gemeenten die meedoen met het actieplan Wapens en Jongeren, maar ook voor gemeenten die de aanpak van wapens actief willen oppakken en zich hier niet bij hebben aangesloten. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid