Aanpak mensensmokkelbendes problematisch
De aanpak van mensensmokkelbendes is problematisch. De Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) concludeert dit in haar rapport Grenstoezicht en opsporing.
Beperkt beeld mensensmokkel
De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft slechts een beperkt beeld over aard en omvang van deze mensensmokkel. Zij richt zich bij de bestrijding hiervan vooral op incidenten en niet op een structurele aanpak via langer durende onderzoeken. Daarnaast zorgt het personeelsbeleid voor een snel verloop van medewerkers met kennis en ervaring. Terwijl die juist nodig zijn voor de aanpak van mensensmokkel.
Taken KMar
De KMar moet toezicht houden op de grens en daarmee op personen die Nederland binnenkomen: via land, de zee of de lucht. Zij ziet hierbij de aanpak van mensensmokkel als een belangrijk onderdeel. Bij mensensmokkel krijgen vreemdelingen soms hulp van bendes om Nederland illegaal binnen te komen, meestal tegen forse betaling.
Aanbevelingen
Om deze knelpunten aan te pakken, beveelt de Inspectie Justitie en Veiligheid om concreet beleid te maken voor de aanpak van mensensmokkel. Op basis daarvan kan de KMar dan concrete doelen opstellen en er haar werk naar indelen. Ook moet er in- en extern beter worden samengewerkt zodat informatie over mensensmokkel zo veel mogelijk wordt benut. Daarnaast zou er een adequate opleiding moeten komen voor het opsporen van mensensmokkel. Kennis en ervaring over mensensmokkel is belangrijk bij het opsporen van bendes. De Inspectie JenV beveelt daarom aan ervoor te zorgen dat die behouden blijven en niet wegvloeien als medewerkers van functie wisselen.
Bron: inspectie-jenv.nl
Met e-learnings signalering mensenhandel van het CCV kunnen baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten zonder voorkennis de eerste stappen zetten om mensenhandel te signaleren.