Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aanpak georganiseerde criminaliteit versterkt met nieuwe instrumenten

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid introduceert 2 nieuwe instrumenten om georganiseerde criminaliteit aan te pakken: spoedbevriezing van verdachte transacties en strafbaarstelling van het bezit van vervoermiddelen met verborgen ruimte die duidelijk bestemd is voor een crimineel doeleinde. 

Geld aan waslijn

Spoedbevriezing

Door de spoedbevriezing kan een financiële transactie op verzoek van de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) tijdelijk door een bank worden aangehouden. 

Verborgen ruimtes

Criminelen maken voor hun illegale handel steeds vaker gebruik van verborgen ruimtes in een auto, vrachtwagen of boot. Voertuigen met een geheime ruimte die duidelijk bestemd is voor een crimineel doeleinde zoals vervoer van drugs, wapens of crimineel geld, worden nu ingenomen. Maar er volgt nog geen straf. Door het bezit van zo’n bijzonder uitgerust voertuig te verbieden, kan wel worden gehandhaafd. Ook het inbouwen van zo’n geheime ruimte om criminaliteit te faciliteren wordt strafbaar.

Veilige opbergplekken met duidelijk legale redenen - bijvoorbeeld voor de dagwinst van een bonafide ondernemer – vallen niet onder deze strafbaarstelling.

Bron: rijksoverheid.nl

Om georganiseerde criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is het allereerst belangrijk om inzicht te hebben in de fenomenen waarmee je te maken hebt. Het CCV heeft een methode beschikbaar waarmee je het criminele proces en de complexe wereld eromheen overzichtelijk kunt ordenen en analyseren. Deze methode heet het barrièremodel.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid