Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

1e aftrap Lens Design Sprint aanpak ondermijning in de horeca

Op 14 december jl. vond de aftrap plaats van een Lens Design Sprint, gericht op de aanpak van ondermijning in een Noord-Hollandse gemeente. Onder begeleiding van Shinto Labs verkenden verschillende afdelingen van de gemeente, het RIEC en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de mogelijkheden van vroegsignalering van ondermijning in de horeca.

Campagne Blijf alert

In oktober startte de landelijke campagne Blijf alert. Daarin worden horecaondernemers gewaarschuwd voor de gevaren van ondermijning: “Laat je niet verleiden door snel en fout geld,” zo luidt de boodschap. Vanzelfsprekend heeft de campagne te maken met de gevolgen van corona en de bijbehorende sluiting van de horeca.

Signalen in beeld brengen

Het CCV wil meer zicht krijgen op welke indicatoren kunnen leiden tot een goed beeld van vroegsignalering waarmee de gemeente nader onderzoek kan en mag doen. Hoe eerder je situaties in beeld kunt krijgen van bedrijven die benaderd worden door een zogenaamde ‘helpende hand’, hoe meer je voor de goedwillende horecaondernemers in je gemeente van betekenis kunt zijn.

Naast harde data zoals de eigendomssituatie van het pand, de geschiedenis van het pand en de aangevraagde en verleende vergunningen, is ook zachte informatie belangrijk. Deze informatie komt vaak van bijvoorbeeld handhavers en is gebaseerd op hun kennis van de stad, de uitgaansgelegenheden, de ondernemers, etc. Zij zijn de oren en ogen die gemeenten hard nodig hebben. 

Signalen die zij de gemeentelijke organisatie inbrengen, dienen op de juiste plek in de organisatie terecht te komen. Alleen zo kunnen deze signalen deel uitmaken van een goede preventiestrategie waarmee je als gemeente een helpende hand kunt bieden.

Meer weten?

In 2021 gaat het CCV met deze verkenning verder. Uitkomsten worden op hoofdlijnen gedeeld in het vernieuwde CCV-dossier Keuzewijzer Veilig Uitgaan. Meer weten over ondermijning in de horeca? Je vindt het in dit webdossier. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid