Product toegevoegd aan winkelmand
 

Zakelijk

Particuliere alarmcentrale en videotoezichtcentrale

De gevolgen van overvallen, winkeldiefstal en inbraak zijn groot. De financiële schade kan hoog oplopen, de bedrijfscontinuïteit komt in gevaar, reputatieschade ligt op de loer en de emotionele impact is vaak enorm. Daarom doe je er als ondernemer alles aan om de risico’s te beperken en zorg je voor een adequate beveiliging. Soms kan dat met eenvoudige organisatorische maatregelen, zoals er op toezien dat alle deuren daadwerkelijk goed worden afgesloten zonder dat de sleutel in het slot blijft zitten. Een stap verder gaan de bouwkundige maatregelen, waarbij bijvoorbeeld ramen en deuren voldoende inbraak werend worden gemaakt met goed hang- en sluitwerk.

Als aanvulling op organisatorische en bouwkundige maatregelen zijn soms elektronische maatregelen noodzakelijk. Denk aan een inbraakalarminstallatie, een toegangscontrolesysteem of beveiligingscamera’s. Het is verstandig deze beveiligingssystemen aan te sluiten op een particuliere alarmcentrale (PAC) of videotoezichtcentrale.

Winkeldiefstal en inbraak komen vaak voor
Winkeldiefstal en inbraak komen vaak voor. In 2018 werd 37.985 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal en 15.265 bedrijven waren slachtoffer van een inbraak (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Continu toezicht

Particuliere alarmcentrales en videotoezichtcentrales ontvangen in geval van onraad alarmsignalen of bewakingsbeelden van beveiligingssystemen van bedrijven en particulieren die op de centrale zijn aangesloten. Signalen die binnenkomen worden geregistreerd en – indien nodig – opgevolgd door het inschakelen van beveiligingsbedrijven, brandweer of politie. Ook kun je ervoor kiezen dat er met jou contact wordt opgenomen. Door deze combinatie van signaleren, registratie en opvolging is er continu toezicht.

Strenge eisen en strikte kwaliteitscriteria

Het ministerie van Justitie & Veiligheid stelt vanuit de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR) strenge eisen aan particuliere alarmcentrales en videotoezichtcentrales. Zo moeten de centrales gecertificeerd zijn op basis van het CCV Certificatieschema Particuliere Alarmcentrales of op basis van de EN 50518 ‘Monitoring en Alarmontvangst Centrales’.

Een certificaat op basis van het CCV Certificatieschema Particuliere Alarmcentrales heeft een Nederlandse geldigheid. Een EN 50518 certificaat heeft een Europese geldigheid. Het certificaat moet worden afgegeven door een onafhankelijke certificatie-instelling, die toestemming heeft van de minister van Justitie & Veiligheid. Een gecertificeerde particuliere alarmcentrale voldoet aan strikte kwaliteitscriteria. Er zijn altijd twee medewerkers tegelijkertijd in de meldkamer aanwezig, de meldkamer is hermetisch afgesloten en het glas is kogelwerend. Het certificaat dient als basis voor het verlenen van een vergunning door de minister van Justitie & Veiligheid. In totaal telt Nederland ongeveer 30 gecertificeerde particuliere alarmcentrales.

Aan videotoezichtcentrales worden dezelfde kwaliteitseisen gesteld als aan particuliere alarmcentrales.

Alarmopvolging

Elk bedrijfspand en iedere winkel kan op een particuliere alarmcentrale of videotoezichtcentrale worden aangesloten. De vereisten zijn dat er in je pand een werkend beveiligingssysteem aanwezig is, dat er een verbinding is tussen het beveiligingssysteem en de centrale, en dat je een abonnement afsluit. Bij het afsluiten van het abonnement maak je afspraken over onder andere de te volgen procedures in geval van een alarmmelding. De centralist weet dan of je de alarmopvolging zelf gaat doen, of dat je deze hebt uitbesteed aan een beveiligingsbedrijf.

Meer aansluitingen bij particuliere alarmcentrale

Steeds meer bedrijven zijn met hun beveiligingscamera’s aangesloten bij een particuliere alarmcentrale of videotoezichtcentrale. Sinds enkele jaren is het mogelijk om deze camerabeelden via LiveView ‘live’ te delen met de politie, zodat er sneller en beter gereageerd kan worden bij inbraken en overvallen. Het gebeurt steeds vaker dat verdachten zo op heterdaad worden betrapt en aangehouden. De politie adviseert ondernemers om zich niet alleen aan te sluiten bij een particuliere alarmcentrale die in verbinding staat met de politie, maar om ook te zorgen dat je de beelden van beveiligingscamera’s kunt delen.

Alarmcentrale met CCV-keurmerk

Wil je dat de alarmmeldingen van je beveiligingssystemen op een professionele en adequate wijze worden opgevolgd? Kies dan voor een particuliere alarmcentrale of videotoezichtcentrale met het CCV-Keurmerk.