Digitale veiligheid voor het mkb
Als ondernemer is digitalisering niet meer weg te denken. Je bestelt de artikelen voor de voorraad online, klanten vullen online een bestelformulier in, betalen gebeurt via de pinautomaat en een printopdracht verstuur je met één druk op de knop. Heel handig, maar ben je je ook voldoende bewust van de gevaren? Maar liefst 50% van het mkb krijgt te maken met een vorm van cybercriminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een computerhack, waarbij (gevoelige) data gestolen wordt.
Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid
Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om je digitale veiligheid op orde te hebben.
De risicoklassenindeling Digitale Veiligheid (ook wel: RKIDV) is tot stand gekomen in samenwerking met VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Online Trust Coalitie, het Digital Trust Center en het Ministerie van EZK.
Lees meer over deze risicoklassenindeling
CCV-keurmerk Pentesten
Ondernemers schakelen regalmatig een expert in om de digitale veiligheid te laten testen met een pentest (afkorting van 'penetratietest'). Zo'n expert kruipt in de huid van een kwaadwillende hacker en probeert kwetsbaarheden in de ICT-systemen op te sporen. Maar hoe kan je erop vertrouwen dat je de juiste adviezen ontvangt? Hiervoor is het CCV-keurmerk Pentesten gelanceerd. Met dit keurmerk heb je als ondernemer de zekerheid dat de aanbieder van de pentest kwalitatief goed werk levert. Bij de ontwikkeling van het CCV-keurmerk Pentesten zijn VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Online Trust Coalitie en het Digital Trust Center betrokken.
Lees meer over het CCV-keurmerk Pentesten
Andere initiatieven van het CCV tegen cybercrime
Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpt ondernemers met informatie en praktische tools. Via het webdossier Veilig digitaal ondernemen kun je onder andere de cybertalkshows 'De ondernemer draait door' terugkijken en zien welke initiatieven er nog meer zijn om ondernemers cyberweerbaarder te maken.