Product toegevoegd aan winkelmand
 

Particulier

Brandveiligheid woning: alles over brandveilig wonen

Veel mensen denken dat een woningbrand hen niet overkomt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade, maar er vallen helaas ook ieder jaar slachtoffers. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan de brandveiligheid van je woning. Maar wat heb je daarvoor eigenlijk nodig? Blusmiddelen en rookmelders? Of kun je de woning op een andere manier brandveilig maken?

Je kunt zelf veel doen om de brandveiligheid woning op orde te brengen. Bijvoorbeeld blusmiddelen kopen, rookmelder kopen of een brandmeldinstallatie plaatsen. Daarnaast is het belangrijk het brandveiligheid advies op te volgen van erkende vakmannen.

Brandoorzaken: veelvoorkomende oorzaken bij brand

Uit onderzoek naar brandoorzaken in woningen blijkt dat 38% van de woningbranden ontstaat door haardvuur en 13% door een technisch defect apparaat of tijdens het koken. In de meeste gevallen blijft de brand beperkt tot de ruimte waarin de brand is ontstaan. Maar de rook verspreidt zich wel. Daardoor kan het lastig zijn om te vluchten. Volg daarom de brandveiligheidstips van de brandweer op en zorg voor brandpreventie met goede brandbeveiliging.

Brand voorkomen: doe de brandveiligheid woning check

Iedereen kan brandveilig wonen. Of, als er toch brand uitbreekt, de schade beperken. Voorkom brand en doe de brandveiligheid woning check van de brandweer of download de app Woningcheck. Met deze checklist kun je eenvoudig een brandveiligheid woning checklist maken.

Daarnaast zijn er de volgende brandveiligheid tips:

  • Plaats op alle verdiepingen van je woning brandbeveiliging, zoals een rook- en koolmonoxidemelder of een woningsprinkler.
  • Blijf bij je pan als je kookt, bakt of frituurt.
  • Maak de filters van je wasdroger regelmatig schoon.
  • Gebruik zoveel mogelijk originele opladers voor je apparaten.
  • Maak een vluchtplan en oefen het met je ogen dicht.

Brandblusmiddelen: brandblussers en brandblusdekens

Bij brandpreventie en brandveiligheid woning horen blusmiddelen. Er zijn verschillende soorten. Kies bij brandveiligheid in de woning altijd voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo. Hiermee kun je een serieuze bluspoging doen.

Het brandveiligheid advies van de brandweer luidt: 'laat alle blussers in je woning eens in de 2 jaar keuren en onderhouden'. Zo weet je zeker dat de blusmiddelen werken op het moment dat er brand is. Voor het onderhoud van blusmiddelen kies je een brandbeveiligingsbedrijf bij jou in de buurt.

Een andere preventiemaatregel is de aanschaf van een brandblusdeken. De brandblusdeken is zeer geschikt om een brand te blussen ter grootte van een voetbal. Je kunt hiermee echter niet een vlam in de pan blussen. 

Woningsprinklerinstallaties

Een woningsprinklerinstallatie zorgt ervoor dat de gevolgen van een brand klein blijven. Minder schade, minder gevaar voor aanwezige mensen en dieren en ook minder risico voor de buren. Zeker voor kwetsbare mensen en kostbare bezittingen een goede oplossing. De woningsprinklerinstallatie kan worden aangesloten op de waterleiding. Wil je meer weten over alle aspecten van een woningsprinklerinstallatie? Neem contact op met een vakman voor woningsprinklerinstallaties.

Vluchtroute bij brand: snel je woning verlaten

Een onderdeel van goede brandveiligheid in je woning is een vluchtroute. Een vluchtroute bij brand zorgt dat je snel in veiligheid bent. Dit is erg belangrijk, want de eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je het alarmnummer 112 hebt gebeld, duurt het even voor de brandweer er is. Je hebt gemiddeld 3 minuten om jezelf te redden. Een goede vluchtroute is daarom belangrijk om te kennen én te oefenen. Niet alleen met je ogen open, maar ook met je ogen dicht. Want bij rookontwikkeling kan de vluchtweg slecht zichtbaar zijn. De brandweer vertelt op haar website hoe je een goed vluchtplan maakt.

Tips bij branduitbraak

Als er dan toch brand uitbreekt en de rookmelder gaat af, dan heeft de brandweer de volgende brandveiligheid tips:

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw je huisgenoten.
  • Verlaat via de kortste weg de woning.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
  • Bel het alarmnummer 112 en vertel je naam en volledige adres.
  • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Meer weten over brandveilig wonen?

Brandveiligheid woning naar een hoger niveau tillen? Bij brand voorkomen ga je aan de slag met goede brandpreventie. Op de website van de brandweer lees je hier meer over. Wil je brandbeveiliging zoals brandblusmiddelen of een woningsprinkler aanschaffen? Informeer op deze website en zoek vervolgens naar een betrouwbaar brandbeveiligingsbedrijf bij jou in de buurt. Zij kunnen je ook helpen bij vragen over bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie en het maken van een brandveiligheid woning checklist. Zo kun je brandveilig wonen!

Ben je ondernemer?

Vergeet de brandpreventie van je bedrijfspand, magazijn, showroom, winkel of kantoor niet. Lees er alles over op zakelijke brandbeveiliging ›