Product toegevoegd aan winkelmand

Over certificeren


Inspectie brandbeveiliging

Als gebruiker van een gebouw, bent u ook verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het pand. Natuurlijk wilt u dat bij brand iedereen snel in veiligheid is en dat de schade beperkt blijft. Daarom laat u een gecertificeerd brandblussysteem aanleggen en regelmatig onderhouden. Per installatie ontvangt u een (onderhouds-)certificaat. Om er zeker van te zijn dat de totale brandbeveiliging aan de gestelde eisen voor uw situatie blijft voldoen, dient er periodiek een inspectie plaats te vinden. In sommige situaties is inspectie zelfs verplicht.

Inspectiecertificaat: de brandbeveiliging past bij uw bedrijfssituatie

 

De brandbeveiliging heeft de veiligheid van personen, het beperken van materiële schade en bedrijfscontinuïteit als doel. Een onafhankelijke inspecteur beoordeelt aan de hand van inspectieschema’s, of de brandbeveiliging (nog steeds) geschikt is voor uw bedrijfssituatie.

Brandbeveiligingsinstallaties, de daarmee samenhangende bouwkundige voorzieningen en organisatorische maatregelen, zorgen gezamenlijk voor de benodigde brandbeveiliging.  Als alles in orde is, krijgt u het inspectiecertificaat. Hiermee toont u aan dat uw brandbeveiligingsinstallatie aan de eisen voldoet. En zo niet, dan vertelt het inspectierapport wat u moet verbeteren om alsnog het inspectiecertificaat te verkrijgen. Dit inspectiecertificaat is ook belangrijk voor uw verzekeraar.

Verplichte inspectie

Inspectie van de brandbeveiliging is soms wettelijk verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een aantal gebruiksfuncties volgens het Bouwbesluit 2012. Het kan ook verplicht zijn op grond van milieuregelgeving en PGS 15 (opslag gevaarlijke stoffen) en het Vuurwerkbesluit.

Beknopte inspectie bij gecertificeerde aanleg en onderhoud

Bij de inspectie kunnen rapporten en certificaten die betrekking hebben op de brandbeveiligingsinstallatie worden gebruikt. Certificaten van levering, installatie of onderhoud, die zijn afgegeven onder verantwoordelijkheid van een geaccrediteerde certificatie-instelling, leiden tot een beknoptere inspectie van de installatie waarop het certificaat betrekking heeft.

Inspectie aanvragen

U wilt toch ook dat uw brandbeveiligingsinstallatie in orde is? Benieuwd hoe een inspectie in zijn werk gaat en wat u kunt doen om het proces goed te laten verlopen? Bekijk dan onderstaand filmpje. Een inspectie kunt u aanvragen bij 1 van de bevoegde inspectie-instellingen.

Meer weten?