Product toegevoegd aan winkelmand

Nieuws detail


Brandveilig.com: Betere brandveiligheid en lagere kosten met een goed plan! Hoe dan?

Brandadviseurs, ingenieursbureaus en andere opstellers kunnen zich sinds oktober 2018 kwalificeren voor het keurmerk Uitgangspuntendocument (UPD) Brandbeveiliging. Een uitgangspuntendocument met keurmerk geeft opdrachtgevers de zekerheid dat het plan aan alle eisen voldoet en door iemand met kennis van zaken is gemaakt.

"Een UPD brandbeveiliging met keurmerk kenmerkt zich door een geïntegreerde aanpak waarin bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten in een vroeg stadium van het ontwerpproces zijn meegenomen", vertelt Gisela van Blokland, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), op Brandveilig.com, het digimagazine voor optimale brandbeveiliging.

Op dit moment komen bouwkundige en installatietechnische zaken vaak pas laat in het ontwikkel- en bouwproces aan de orde. "Maar er moet vanaf het allereerste ontwerp aandacht zijn voor bijvoorbeeld vluchtroutes en brandmeldinstallaties", stelt Van Blokland. "Op die manier ontstaat een samenhangend geheel van maatregelen, die passen bij het gebruik van het bouwwerk en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Anders loop je het risico dat er bijvoorbeeld tijdens de bouw in een wand of deur wordt geboord die brandwerend moet zijn."